Det blev bara ett relativt kort avbrott från fotbollen innan Mikael Dahlberg var tillbaka igen. Sedan i mars är den förre landslagsmannen akademichef för Helsingborgs IF.
– Det är jätteinspirerande, och någonstans mer än ett jobb, säger han i en intervju med Unicoach.se.

Mikael Dahlberg? Ja, men visst ringer det en klocka för de flesta när namnet kommer på tal. Han avslutade sin elitkarriär som spelare 2018, då i Helsingborgs IF, och hade vid det laget gjort över 300 matcher, för ett antal olika klubbar, på den högsta nivån.

Men allt handlade inte heller om fotboll under den aktiva karriären. För att lyfta blicken och hitta en bra balans i livet så började Dahlberg tidigt att studera till beteendevetare, vilket i sin tur ledde till deltidsjobb inom bland annat rekryteringsbranschen. Efter att skorna lades på hyllan hann han också jobba för två olika företag, varav nu senast som verksamhetsledare på Resurs Bank i Helsingborg.

Och intresset för ledarskap kommer, förstås, i mångt och mycket från fotbollen.
– Ja, fotbollsmiljön är bra på det sättet. En stor del i framgångsrika lag och föreningar handlar om ledarskapet, och det blir kanske ännu tydligare på planen där saker ställs på sin spets lite oftare, säger Mikael Dahlberg.

Den 13 mars tillträdde han sin nya roll som akademichef i HIF, som ersättare till Jonas Ohlander. Två månader har gått sedan dess, och den första tiden har framförallt varit något av en inskolningsperiod för Dahlberg.
– Det har varit väldigt roligt redan från start, men sedan är det väl alltid så när man är ny på jobbet att det gäller att sätta sig in i vad vi gör och varför vi gör på det sättet. Det tar en viss tid innan man får ett större grepp om verksamheten.

HIF är en femstjärnig akademi som varit framträdande i sitt arbete med att fostra A-lagsspelare via den egna akademin, vilket inte minst blev uppmärksammat under fjolårssäsongen i Allsvenskan. 

Mikael Dahlberg konstaterar att man gynnas av att verka inom en stark fotbollsregion och att akademins betydelse för föreningen är stor, men att den också går att mäta på flera olika plan.
– Å ena sidan är den viktig för att det egna A-laget ska hålla en bra nivå, å andra är det inte bara för Helsingborg utan alla svenska föreningar bärande rent affärsmässigt att producera spelare. Det är nog ganska få föreningar idag som känner att ekonomin är superstark utan att göra den typen av försäljningar, menar han.

Vad är det som gör Helsingborgs IF:s akademi unik tror du?
– Det man direkt slås av och ser är väl ambitionsnivån hos tränarna och de som jobbar i akademin. Jag tror att nyckeln är att de kommer hit varje dag och känner att de tänker gör allt i sin makt för att saker ska bli ännu bättre.

Ser du det som att du ska förvalta det som görs i akademin i din nya roll, eller kommer du försöka sätta din egen prägel på verksamheten?
– I början handlar det om att utgå därifrån vi är och sätta sig in i det, men allt eftersom så är det klart att det går att skruva på saker och ting, och det tror jag också att vi kommer göra med tiden. Man måste våga förändra saker som man tror kan bli till det bättre, men då tillsammans med de oerhört erfarna tränare som finns i akademin. Det får komma successivt, svarar Mikael Dahlberg.

36-åringen från Umeå antyder också att vi eventuellt kan komma att få bekanta oss med ännu fler HIF-talanger i Superettan framöver.  
– Det är upp till spelarna att fortsätta jobba varje dag för att utvecklas, men vi har en A-trupp som inte är så bred antalsmässigt, vilket hänger ihop med den situation som föreningen befunnit sig i, och det finns en möjlighet där att ta sig fram och få träna och spela med A-laget. Självklart är det en morot för våra yngre spelare.

Samtidigt har coronapandemin inneburit många prövningar och utmaningar inom akademin, inte minst i form av att hålla spelarna motiverade och glada i tider när inga matcher fått spelas.
– Från mitt perspektiv har jag ju varit rädd att det ska bli slentrian i träningarna, och för att komma ifrån det har vi försökt motivera spelarna genom att engagera dem i olika projekt: som att organisera träningar och hålla presentationer för varandra. Då blir det något annat än att bara komma till träningen och stämpla in, säger Dahlberg.

Som uppenbart trivs med sitt nya uppdrag.
– Det är jätteinspirerande, verkligen, och någonstans mer än ett jobb. Det är matcher på kvällar och helger, och träningar. Det är en miljö som jag trivs med att vara i.


Text: Martin Ahlin
Foto: Helsingborgs IF