Idag är han hyllad för de allsvenska framgångarna med Elfsborg, men en gång i tiden var Jimmy Thelin en relativt oprövad och oerfaren tränare i Jönköpings Södras akademi. 
– Jag har haft väldigt mycket nytta av att ha varit på ungdomssidan. Det var en otroligt lärorik miljö, säger han till Unicoach.se.

Det är inte en helt unik bakgrund han har, Jimmy Thelin – hur elakt det än må låta. Faktum är nämligen att 56 procent av alla huvudansvariga tränare i Allsvenskan har ett förflutet i någon av de svenska akademierna, och även i Superettan är representationen påtaglig.

Och ska vi försöka att vara lite snällare igen så kan vi också konstatera att 43-årige Thelin har en karriär som rymmer flera imponerande milstolpar fram till nu, däribland avancemanget till den högsta divisionen med J-Södra och fjolårets allsvenska andraplats med Elfsborg. Han vann också såväl division 6 som 5 under sina två första säsonger som tränare i FC Ljungarum.

Det var därifrån han kom till Jönköpings Södra 2008, då för posten som U17-tränare.
– Jag minns att det fanns väldigt mycket ambition och passion hos de här spelarna, det var en jäkla vilja. Mitt största jobb var ju att styra den passionen åt ett visst håll, och jag lärde mig också att inte döma ut spelarna för snabbt, för det händer så otroligt mycket i de här åldrarna både mentalt och fysiskt, säger Jimmy Thelin. 

Han konstaterar att det även idag är viktigt att jobba in ett tålamod hos spelarna och att fokusera på styrkorna snarare än svagheterna. Thelin hade också förmånen att befinna sig i en stimulerande miljö som tränare, där han med hjälp av dåvarande akademichefen Gustaf Söderström fick utlopp för sin nyfikenhet och vilja att utvecklas. 

Jimmy Thelin hann även träna J-Södras U19 och U21 innan han 2014 fick möjligheten att ta sig an representationslaget i Superettan. 

Kände du dig redo för det uppdraget då?
– Det tycker jag. Någonstans måste man ju börja sin tränarkarriär, och mycket handlar om din förmåga att nå ut till de som du jobbar med: att vara pedagogisk och finnas där för dem som människor, inte bara som fotbollsspelare. Det är egentligen ingen skillnad på det i ett A-lag, utan ledarskapet är sig likt. De enda förändringarna är offentligheten och att beslutstiden blir mycket kortare i vissa frågor. 

Thelins målsättning när han väl befann sig i akademin var inte att bli en framgångsrik A-lagstränare, utan då fokuserade han på att gå så många utbildningar som möjligt för att bli ännu bättre på att utveckla unga spelare. Och under hans tid i Jönköping var det många yngre förmågor som tog stora steg.

Jimmy Thelin vill inte slå fast att det som tränare skulle vara bättre att gå via en akademi än att tålmodigt klättra uppför seniorfotbollens stege, men menar att det var gynnsamt för hans del att ta den förstnämnda vägen.

Samtidigt poängterar han att det utifrån råder en viss fixering vid att alla tränare ska förväntas vilja nå ett A-lag på elitnivå. För vissa finns ju drömuppdraget redan i akademin.
– En del kanske ska vara ungdomstränare och andra A-lagstränare. Det är lika viktigt att jobba på ungdomssidan, och det är bra att man inom svensk fotboll börjar höja den statusen, för det är där det börjar och det är därifrån många spännande spelare kommer. Att ha duktiga tränare som guidar spelarna och får dem att växa i ung ålder är otroligt viktigt inför framtiden, säger Thelin.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån