2018 utelämnades han från IFK Norrköpings lag som skulle till Gothia Cup. Det blev en väckarklocka för 18-årige mittfältaren Dino Salihovic, som nu närmar sig sin debut i Allsvenskan för samma klubb.
– Det har såklart varit en dröm, säger han i en intervju med Unicoach.se.

Så länge som livet handlat om fotboll så har Dino Salihovic tillhört IFK Norrköping. Han kom till den östgötska föreningen redan som sexåring och konstaterar själv att satsningen började redan då. Han skulle ta sig så långt han bara kunde.

Men någon rak väg till eliten har det inte varit. Salihovic har aldrig varit den som stuckit ut allra mest i sin årskull, utan han har fått kämpa sig fram. Och en förändring i inställning var helt avgörande för att innermittfältaren ens skulle ta sig hit.
– 2018 skulle vi till Gothia Cup och jag blev helt enkelt inte uttagen till truppen. Det var en väckarklocka som ringde direkt i huvudet, och jag sa åt mig själv att ta tag i det här. Jag började träna hårdare, lägga mig i rätt tid och äta bra, men försökte även rent generellt vara en positiv och ödmjuk kille, berättar Dino Salihovic.

En annan nyckel har varit den träning som erbjudits i IFK Norrköpings akademi.
– Jag skulle vilja säga att du får såpass bra möjligheter och förutsättningar att det definitivt går att gå hela vägen upp till A-laget.

Och det är ju där han är idag, Salihovic. Redan 2019 gjorde han sin första träning med seniorerna, året efter kom tävlingsdebuten i Svenska Cupen och i februari skrev han ett A-lagskontrakt.
– Det är klart att man är glad och stolt över att ha nått ett av de mål man haft, men det här gör mig också bara mer och mer motiverad att försöka sikta så högt jag bara kan, säger 18-åringen som i vintras nominerades till utmärkelsen Årets Unicoachspelare i back-kategorin, efter många fina insatser i P19 Allsvenskan Norra.

Kanske lite förvirrande för vissa – är Dino Salihovic egentligen försvarare eller mittfältare i första hand?
– Jag ser mig själv som mittfältare och hoppas att andra gör det också. Jag är ju en “box-till-box”-spelare som kan springa mycket, har bra spelförståelse och som klarar sig bra på mitten.

Hur nära är debuten i Allsvenskan tror du?
– Jag skulle säga att den är väldigt nära nu. Jag hoppas såklart att det blir några minuter redan i någon av de kommande matcherna, svarar han.

Vilka är dina målsättningar med säsongen överlag?
– Det vore väl kul att kunna få några minuter, och sedan därifrån till och med försöka ta en startplats. Jag tycker ändå att jag har de egenskaperna och kvalitéerna som krävs för att göra det. När jag väl får chansen så ska jag ta den och visa vad jag går för.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån