Efter nästan ett decennium på vift återvände Alexander Tengryd häromåret till Trelleborgs FF. Han kom till en klubb och akademi som gjorde mycket bra – men som också kunde göra en del saker ännu bättre. 
– Vår ambition är att producera betydligt fler A-lagsspelare än vi gjort på sistone, säger Tengryd, utvecklingschef och assisterande tränare i A-laget, i en intervju med Unicoach.se.

Den senaste årtiondet har varit minst sagt svängigt för anrika TFF. 2011 åkte klubben ur Allsvenskan, och året därpå bjöd även på en degradering från Superettan. 2015 tog man sig sedan tillbaka till eliten, och 2018 var comebacken i Sveriges högsta fotbollsserie ett faktum. Men den sejouren blev bara ettårig.

Under lejonparten av dessa säsonger har 35-årige Alexander Tengryd (bilden ovan, till vänster) samlat erfarenhet i andra klubbar, i form av Brommapojkarna, Helsingborgs IF och Ängelholms FF. Men vägen ledde så småningom tillbaka till Trelleborgs FF, där han går in på sitt 19:e år totalt – efter att först ha varit spelare samt akademi- och A-lagstränare innan han nu alltså fått en roll där ena benet står placerat i just akademin och det andra i seniorverksamheten.

Men starten präglades av en sorglig händelse. Dåvarande sportchefen för ungdom, Andreas Green, gick hastigt bort, bara 35 år gammal. Tanken var att han och Tengryd skulle ha kompletterat varandra i arbetet med att utveckla TFF.
– Det var givetvis enormt tragiskt. Andreas hade gjort ett fantastiskt jobb och är en bidragande faktor till den akademiverksamhet vi har i dag, säger Alexander Tengryd.

Som samtidigt kom till en akademi med förbättringspotential.
– Den analys som gjordes var att vi fått fram en del spelare, men att det går för långt mellan åren. Därför valde vi att arbeta fram några åtgärdspunkter som vi ska utveckla över tid: en del är en ny spelarutbildningsplan och en annan viktig faktor är våra ledare.

I samband med detta sattes följande målsättningar upp:

# 40 procent av spelarna i Trelleborgs A-lagstrupp ska komma från den egna akademin.
# 40 procent av A-lagstruppen ska bestå av spelare från närområdet.
# Trelleborgs FF ska gå från tre till fyra stjärnor i Svensk Elitfotbolls certifiering.

Planen stakar ut hur föreningen tänkt arbeta under de kommande fem åren. Och man börjar i ledaränden.
– Vi investerar mycket i dem för att ha så bra och engagerade tränare som möjligt. Ledarna har en arbetsmodell som de utgår ifrån: allt ifrån träningsplanering och analys till instruktionsmetoder och tillvägagångssätt under träning och match. Långsiktigheten i våra ledare och modellen med ett metodiskt arbete är något vi tror på för att utveckla spelarna på bästa sätt, säger Tengryd som ansvarar för implementerandet tillsammans med sportcheferna Salif Camara Jönsson (herr samt akademichef) och Martin Biärsjö (5-14 år). 

Det är inte heller bara spelare som kan flyttas uppåt inom de egna lagen för att få ökad stimulans, utan samma möjlighet finns även för ledarna.
– Om man som U19-tränare är med A-truppen en gång i veckan så får man se vad som krävs för att ens spelare ska ta nästa steg. Det ger en fin synergieffekt. 

Såväl Trelleborgs P17- som P19-lag spelar idag i den högsta serien, och positionerade sig ifjol i mittenskiktet där. Enligt Alexander Tengryd är det positivt eftersom man får givande matcher mot bra motstånd, men – för att citera honom – “det viktigaste är fortfarande sättet vi utvecklar våra spelare på sportsligt och mänskligt, det är individer vi ska få fram och inte lag”.

Framgångsexemplet man gärna plockar fram är Haris Brkic, den 21-årige mittfältaren som började i TFF som liten knatte och därefter gått hela vägen, samt därtill satt ett rejält avtryck på Superettan. Det är den typen av förmågor som klubben vill få fram: målmedvetna, explosiva spelare med god förståelse för sin roll/position och lagets spelsätt.
– Vi ska utbilda dem på ett sådant sätt att det märks att de kommer från Trelleborg, att de har vissa ingredienser. Genom att få fram fler egenproducerade spelare hoppas vi också att akademin ska få ännu en stjärna. Det är en stark drivkraft för oss, säger Alexander Tengryd.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån