Utlåning var ett alternativ, men Örebro SK-tränaren Axel Kjäll ville ha kvar 19-årige Gustav Leijon i truppen under årets allsvenska säsong.
– För mig känns det jättebra. Jag trivs väldigt bra i klubben och utvecklas hela tiden, säger målvakten.

I början av januari presenterades mottagarna till den nyinstiftade utmärkelsen Årets Unicoachspelare, och i målvaktskategorin hamnade priset i händerna på Gustav Leijon. Den Motalabördige talangen kom då från en stark P19-säsong, samtidigt som han fått sitta på bänken för ÖSK i Sveriges högsta seniorserie.

Han konstaterar att uppmärksamheten och gratulationerna värmde, och självförtroendet har Leijon tagit med sig in i årets försäsong. Konkurrensen är hård – övriga målvakter i laget är Bobby Allain samt Mergim Krasniqi – men tonåringen har fått förtroendet i några matcher, främst på U21-nivå.
– Ja, det har blivit några matcher, och naturligtvis vill man spela ännu fler framöver. Men just nu handlar det främst om att göra det bra i de matcher jag får spela, och jag tycker ändå att det har gått bra för egen del. Det har varit tuffa matcher mot bra motstånd, säger han.

Samtidigt var det, som sagt, ingen självklarhet att han skulle tillhöra Örebros trupp i år.
– Det har varit lite snack om att gå på lån, men nu är det bestämt att jag blir kvar i ÖSK. Vi kollade på vad vi hade för möjligheter och vad som skulle vara bäst den här säsongen, men kom, tillsammans med Axel, fram till att jag skulle vara kvar, berättar Gustav Leijon och tillägger:
– För mig känns det jättebra, det är ju i Örebro och ÖSK jag vill vara. Jag trivs väldigt bra och känner att jag utvecklas hela tiden. Om Axel dessutom vill ha mig här så betyder det att jag gjort något bra.

Vad gäller de egna målsättningarna så finns förstås ett hopp om att 2021 ska bjuda på 19-åringens debut i Allsvenskan.
– Min tanke är förstås att vara med i truppen i så många matcher som möjligt, och sedan är det självklart att jag vill spela, annars hade jag inte lagt ner så mycket tid på fotbollen som jag gör. Samtidigt vet jag att det är väldigt tuff konkurrens, och att jag måste vara redo när jag väl får chansen.

Vad kan man förvänta sig av Örebro SK i år?
– Jag skulle säga att man kan ha ganska höga förväntningar. Vi har grymma spelare och en väldigt bra balans mellan yngre och mer rutinerade spelare. Jag tror att vi kommer bli svårslagna, säger Leijon.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån