Hård träning i kombination med ett större ansvarstagande på planen och i Djurgårdens omklädningsrum har gjort att Melker Jonsson tagit stora kliv framåt under årets försäsong.
– Det har gått klart bättre i år, men jag är inte nöjd än, säger 18-åringen till Unicoach.se.

I början av januari tog Jonsson emot priset som Årets Unicoach-back, i extremt tuff konkurrens. Han hade dessförinnan lett Djurgården till segern i P19 Allsvenskan Norra och dessutom fått göra allsvensk debut.

Några månader senare kan vi konstatera att utvecklingen fortsatt går åt rätt håll. Melker Jonsson har bland annat spelat 90 minuter i matcherna mot Brommapojkarna samt Kalmar FF, och en halvlek mot såväl Akropolis IF som Umeå FC.
– I de tränings- och cupmatcher jag fått spela så har jag visat att jag ändå vill vara med, men också att jag tagit stora kliv i min utveckling från förra året. Jag vågar ta för mig mer på planen och ryta ifrån när det händer något, och tar dessutom större plats i omklädningsrummet. Även om jag är yngst i laget så har jag varit med i drygt ett år, och det är ju mer än de som kommit till laget nu, konstaterar han.

Tillsammans med lagkamraten och kompisen Linus Tagesson har han sedan årsskiftet också tränat mycket extra ute på Kaknäs IP, i form av löpning, gymträning och fotbollspass. 

Hur tycker det att du har gått i matcherna du spelat hittills?
– Det har gått okej. Jag gjorde en bra förstamatch mot Akropolis, sedan en kanske lite mindre bra mot BP, och därefter bra prestationer mot Umeå och Kalmar. Jag tror inte heller att jag hade presterat på det här sättet om jag inte fått chansen redan förra året. Det har gått klart bättre i år, men jag är inte nöjd än.

Melker Jonsson fick även bära lagkaptensbindeln i U21-mötet med Sirius, och gjorde därutöver mål i den matchen. Att han börjat känna sig tryggare på och utanför planen hänger också ihop med de råd han fått från mittbackskollegan Jacob Une Larsson.
– Vi bodde ihop under träningslägret i Grisslehamn och snackade mycket om att ta för sig mer och ta större steg. Förra året var en inlärningsperiod för att känna av tempot och fysiken, men i år ska jag vara med och konkurrera på riktigt. Då är det absolut viktigt att ha en spelare som hjälper mig. Jag och Jacob spelade ihop mot BP och Akropolis, och då var han kapten, så jag tittar på honom och försöker lära mig så mycket jag kan, säger Jonsson.

Har din egen målsättning inför säsongen förändrats med tanke på att du ändå fått en del speltid under försäsongen?
– Förra året var det ett mål att få spela, men nu är det kanske mer ett krav som jag satt på mig själv: att jag verkligen ska försöka ta en plats som mittback eller ytterback. Jag ska försöka visa att jag vill spela, och det är skönt att jag fått chansen att visa upp mig i träningsmatcherna så att tränarna har en bra bild av hur jag är.

Ifjol blev det en fjärdeplats i Allsvenskan för Djurgården, och Melker Jonsson tycker att man även i år förfogar över en bred och skicklig trupp.
– Vi har visat under träningsmatcherna och i Svenska Cupen att vi är otroligt starka och att vi hittat en bra kärna och kemi i gruppen. Jag tycker att det ser otroligt bra ut på träningarna också – alla vill spela och göra skillnad. Om vi gör det som Kim (Bergstrand) och “Tolle” (Thomas Lagerlöf) vill att vi ska göra och får ut det vi kan så tror jag att vi kan gå långt, menar 18-åringen.

Fotnot: Intervjun gjordes före Djurgårdens allsvenska premiär, som resulterade i en 2-0-seger borta mot Elfsborg.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån