Fler än hälften av alla nuvarande huvudtränare i Allsvenskan har ett förflutet i svensk akademiverksamhet. Stefan Billborn i Hammarby är en av dem.
– För de tränare som vill jobba med fotboll tror jag att det är den bästa vägen att gå, säger han till Unicoach.se.

Sedan början av 1990-talet har de svenska akademierna årligen fått ta emot ett riktat bidrag som bland annat gett dem möjligheten att anställa tränare på heltid. Målsättningen har varit att inspirera ledare att utvecklas och satsa på yrket, och samtidigt säkerställa att utbildningen av framtidens fotbollsspelare håller en hög nivå.

Stödet uppgår idag till 15 miljoner kronor och delas broderligt av de 32 klubbar som ingår i Unicoach-nätverket, varav ovan nämnda Hammarby är en.

Men det var inte där som Stefan Billborns karriär tog fart. Istället gjorde han sig ett namn som tränare för Rågsveds IF:s pojkar födda 1982, innan han 1997 blev heltidsanställd av Brommapojkarna. 2010 gick Billborn in som assisterande i A-laget, och dessförinnan hade han varit ansvarig för lag i alla möjliga åldrar.
– Det var väldigt påtagligt i BP att man på egen hand var tvungna att få fram A-lagsspelare, för man hade helt enkelt inte råd att köpa några. Det gällde att fostra spelare som skulle klara av spel på en hög nivå, och under tiden i akademin så hade jag förmånen att träna många spelare som var väldigt duktiga och som vi lyckades lotsa hela vägen och vidare, säger Stefan Billborn.

Några få men starka exempel: Albin Ekdal, John Guidetti, Ludwig Augustinsson och Kristoffer Nordfeldt, för att nämna ett par. Under åren i Brommapojkarnas akademi lyckades Billborn också ta två SM-guld: ett med föreningens P16-lag och ett med P18.
– Jag lärde mig väldigt mycket där, om allt ifrån hur man bedriver ett lag till hur grupper fungerar, men även det organisatoriska runtomkring och hur man hanterar motgångar och framgångar. På seniornivå känner jag att min styrka ligger i min förmåga att göra stora problem små, det vill säga att få spelarna att förstå, och jag tror att den pedagogiska förmågan kommer från tiden som tränare för ungdomar.

Vilken är den största skillnaden mellan att jobba i en akademi och i ett seniorlag?
– Att resultatet inte är lika viktigt. I ett A-lag är det ju i slutändan resultatet som avgör om du får behålla ditt jobb. Samtidigt måste man ha ett visst mått av resultatfokus även i ett juniorlag, men det får inte vara helt överordnat, säger Billborn och fortsätter:
– Jag skulle säga att den största uppgiften där, utöver att vidareutveckla spelaren tekniskt och taktiskt, är att få honom att vilja vinna. Annars överlever han inte i en seniormiljö. Som ungdomsfotbollen ser ut idag så är det knappt någon ned- eller uppflyttning väldigt långt upp i åldrarna, och det gör att det kan bli en chock att gå från en Unicoachmiljö till A-laget i en elitklubb. Om man bara pratar om att det inte är viktigt att vinna och sedan slänger ut en kille framför 30 000 åskådare på Tele2 Arena, där allt handlar om att vinna, så kommer det inte att fungera.

Idag är det, som sagt, en övervägande andel av huvudtränaren i Allsvenskan som har ett förflutet i någon av de svenska Unicoach-akademierna (se faktaruta nedan). En av dem, Kalmar FF:s Henrik Rydström, har tidigare sagt att “det är den bästa utbildningen man kan få som tränare”.

Även Stefan Billborn ger tummen upp:
– För de som vill jobba med fotboll så tror jag att den bästa vägen är att gå via en akademi och inte direkt ge sig in och träna A-lag. Det är klart att om du har väldiga spelarmeriter så kan det fungera, men den andra vägen tror jag ger dig bättre möjligheter eftersom du får chansen att jobba med individer som lägger ner allt på sin idrott. De har förväntningar, drömmar, är väldigt ambitiösa och redo att lägga ner många träningstillfällen för att utvecklas. Det är mycket som är väldigt likt ett A-lag på elitnivå och man kan lära sig väldigt mycket.

Ser du det även som ett bra skyltfönster för ambitiösa ledare att vara tränare i en Unicoach-akademi?
– Ja, det gör jag, framförallt om man ansvarar för ett P19-lag. Sedan är det kanske först och främst ett skyltfönster i den klubb som man är verksam, men det som också är positivt med nätverket är att det ger en möjlighet att knyta kontakter tack vare olika träffar och utbildningar. Många av de som var med i det nätverket på min tid är elittränare idag, säger Billborn.

FAKTA
Huvudtränarna i Allsvenskan som inlett karriären i en svensk akademi:
Christian Järdler, Mjällby AIF
Tobias Solberg, Degerfors IF
Daniel Bäckström, IK Sirius
Jimmy Thelin, IF Elfsborg
Rikard Norling, IFK Norrköping
Stefan Billborn, Hammarby
Kim Bergstrand, Djurgården
Henrik Rydström, Kalmar FF
Magnus Haglund, Halmstads BK