Nu har startskottet gått för Svensk Elitfotbolls projekt för utvecklingschefer, som innehåller sex moduler och lika många deltagare.
– Ska man ha den här rollen så gäller det att man hänger med i vad som händer, utvecklingen är explosionsartad i övriga världen, konstaterar Jens Nilsson, utvecklingschef i Kalmar FF.

För de Unicoach-klubbar som fick fyra eller fem stjärnor i den senaste certifieringen erbjuds möjligheten att delta i den utvecklingschefsutbildning som pågår mellan mars och november, och där sex olika träffar kommer att genomföras (läs mer här). 

Samtidigt är själva rollen relativt ny för svensk fotboll, och så här låter det när Jens Nilsson – som haft positionen i en handfull år, efter att tidigare bland annat varit akademichef i KFF – berättar vad den går ut på:
– Enkelt beskrivet är du en sorts tränare för tränarna. Du är den som är ansvarig för fotbollsutbildningen och den vidare fotbollsutvecklingen: hur man tränar, vad vi ska träna på, vilka som ska träna, vilka som spelar olika matcher, vad som är den bästa matchmiljön och så vidare. Jag är den som ger feedbacken till tränarna och får dem att prioritera rätt saker utifrån det som klubben bestämt, säger han.

I torsdags skedde utbildningens första digitala sammankomst, som bland annat bjöd på en föreläsning från Silkeborgs “head of coaching”, Sören Lykke.
– Det var en jättebra föreläsning med mycket information. Alla deltagare känner nog att de har “häcken full” i sin klubbmiljö, men vi välkomnar den här prioriteringen som Unicoach och SEF gör på oss.

Vad har du för förväntningar på den här utbildningen?
– Att få en djupare insikt i rollen, vad den innebär och vad jag kan ta med mig till min förening. Alla klubbar är inte likadana och har inte samma budget, så det gäller att lista ut vad som är mest effektivt för oss. Det jag hoppas att det här ska mynna ut i är att jag i slutändan blir säkrare på var vi ska lägga krutet någonstans, säger Jens Nilsson.

Är det någon särskild del i utbildningen som du tror kommer vara extra relevant för er verksamhet i Kalmar?
– Vi kommer att ha klubbesök nationellt hos varandra och sedan avslutas det internationellt i Spanien, och de här erfarenhetsutbytena kommer vara extremt viktiga för alla i gruppen: att man vågar öppna sig och berätta om det som är bra och mindre. Jag har väl speciellt ett intresse i hur ungdomsfotbollen ser ut i Sverige kontra Danmark och Norge, men även övriga Europa, under akademiåldern. Hur ser det ut med utbildningen  där? Hur mycket tränar de? Hur gör de med selekteringar och såna saker? Det är en fråga som jag ser fram emot att fördjupa mig i. 

Thomas Hasselgren, akademichefsutvecklare på SEF, säger så här om projektet:
– Det är kul att vi är igång med denna fortbildning. Jag tror att det kommer ge deltagande klubbar ett stort lyft i sin verksamhet under de kommande åren. Vi kommer att diskutera själva ”kärnan” i vad vi gör ute på fotbollsplanen och hur man följer upp sina tränare i akademin. Att vara utvecklingschef, eller ”tränarens tränare”, ställer höga krav – och tränarna i akademin har ju olika ingångar.
– En del tränare har ju massa erfarenhet och tidigare kunskap, medan andra är ganska färska. Då gäller det som utvecklingschef att bemöta tränaren där hen står idag, för att klara ta nästa steg. Idag finns det ingen riktig utbildning för dessa och det var därför vi såg behovet dels att skapa en utbildning, dels att tydliggöra rollen. Jag tror att deltagarna fick flera goda ”take home messages” under den första träffen.

Utöver Jens Nilsson deltar även Magni Fannberg (AIK), Johan Jonsson (BK Häcken), Martin Sundgren (Hammarby), Roger Gustafsson (IFK Göteborg) och Joakim Nilsson (Malmö FF).