Han har tre SM-guld på ungdomsnivå i bagaget, ett färskt A-lagskontrakt i handen och ett efternamn som klingar väl i Elfsborgskretsar. 19-årige Kevin Holmén blir tveklöst en intressant bekantskap i årets allsvenska.
– Jag har en vilja att utmana mig själv för att bli så bra som möjligt, och jag jobbar hårt varje dag, bedyrar han i en intervju med Unicoach.se. 

Det är den 16 februari 2014. I Turkiets största stad Istanbul är det behaglig vårtemperatur, och till Şükrü Saracoğlu-stadion har över 45 000 personer kommit för att se jätten Fenerbache möta stadsrivalen Kasimpasa.

På läktaren sitter också Kevin Holmén tillsammans med sin familj. Hans farbror Samuel startar för Fenerbahce, och på plats är stämningen elektrisk. För då tolvårige Kevin är det ett minne för livet.
– Jag kände att det är här jag vill vara: i stora klubbar och stora ligor, med mycket publik.

Därefter gick det inte att stoppa hans satsning. Som 14-åring byttes Kevin Holmén lilla moderklubben Annelunds IF mot betydligt större IF Elfsborg. Han kom samtidigt till en femstjärnig akademi som fostrat elitspelare på löpande band.
– Jag har haft grymma år här och har bara gott att säga. Man får verkligen förutsättningarna för att kunna bli bra, och sedan är det upp till en själv att ta tillvara på dem, säger 19-åringen som hittills samlat ihop till ett SM-guld på P19-nivå och två i P17-laget.

Vid årsskiftet fick Holmén ett A-lagskontrakt, och nyligen flyttade han också till Borås med flickvännen efter att ha pendlat de 3,5 milen från hemmet i Annelund fram till dess.

Under försäsongen har han fått speltid i flera matcher, och gjorde bland annat sitt första seniormål i 3-3-mötet med IFK Norrköping.
– Det var otroligt skönt att få sätta dit den bollen, men framförallt är jag bara glad över att få vara med och känna på det så att jag vet vad som krävs framöver i Allsvenskan.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare för de som inte sett dig?
– Jag är en väldigt bolltrygg defensiv innermittfältare, som både kan följa med framåt och ligga kvar i en defensiv position. Men passningsspelet är nog min främsta egenskap om jag får säga det själv, berättar han, och erkänner vidare att han hämtar viss inspiration från sin favoritspelare: Scott McTominay i Manchester United.
– Jag är ett stort Unitedfan och kollar mycket på dem. Jag vet att det är lite oväntat att just han är min favorit, men han är ju grym på allt egentligen.

Kevin Holmén är bara en av fem spelare som flyttats upp från akademin till Elfsborgs A-trupp till den här säsongen, och konstaterar att det är “en trygghet” att ha kompisarna med sig. Två andra stöttepelare i tillvaron är farbröderna Samuel och Sebastian – den förstnämnde är numera hans lagkamrat, medan den senare tillhör nederländska Willem II.
– Jag pratar ofta med både “Sampa” och “Sebben” om allting egentligen, och det är ju grymt för mig. De har varit med om väldigt mycket och vet vad som krävs och behövs, säger han.

Med vilka målsättningar går du in i den här säsongen?
– Det är väl att fortsätta njuta av varje träning och utvecklas för att kunna bli så bra som möjligt. Sedan är det klart att alla vill ha speltid, och när chansen kommer så tänker jag vara redo att ta den.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån