Mittfältstalangen Carl Gustafsson hade Henrik Rydström som tränare under en tid i Kalmar FF:s U19, och sedan i vintras är de återförenade i klubbens A-lag. En trygghet, som samtidigt innebär en tuffare kravställning än tidigare.
– Det är såklart väldigt bra. Henrik vet vad jag kan och kräver mycket på grund av det, säger 20-årige Gustafsson till Unicoach.se.

Under den gångna säsongen hade Kalmar fyra spelare födda på 2000-talet som gjorde tio allsvenska matcher eller fler. Carl Gustafsson stod för 17 totalt, varav tio från start.

Det var mer än en fördubbling av insatserna från 2019, som bjöd på innermittfältarens debut i Sveriges högsta serie och berömmande ord från dåvarande tränaren Magnus Pehrsson.
– Att få spela i Allsvenskan var såklart ett delmål, och under mina första matcher så lärde jag mig väldigt mycket. Du kan sätta någon form av tankar och bilder i huvudet och vet hur en match kan komma att se ut. Det är klart att jag känner mig lite mer erfaren nu, säger Gustafsson.

Själv är han född och uppvuxen i Kalmar. Moderklubben heter IFK Berga och redan som 13-åring tog Carl Gustafsson steget över till KFF, samma klubb som han fem år tidigare sett vinna SM-guldet på plats i Halmstad.

Gustafsson hamnade i en akademi som kunde bistå spelarna med alla tänkbara verktyg för att uppfylla just deras potential.
– Många spelare har gått den vägen till vår A-trupp och fått speltid i Allsvenskan, och det är förstås målet med akademin. Det är också ett bevis på att den håller en hög nivå och att man får väldigt bra förutsättningar att utvecklas och bli bättre som spelare.

Ifjol var du en mer etablerad truppmedlem i Kalmar, men hur tycker du att det gick för dig rent spelmässigt?
– Blandat skulle jag säga. Det känns som att jag gjorde det helt okej, men jag har mycket mer i mig. Det hade å andra sidan varit konstigt om man inte sa det när man är 20. Jag ser det som ett år där jag gjorde det helt okej och lärde mig mycket. Och jag ska göra det ännu bättre i år och framöver, intygar Carl Gustafsson.

Till sin hjälp har han, som sagt, nygamle tränaren Henrik Rydström, som tidigare coachade IK Sirius.
– Jag har haft honom i U19 och i några U21-matcher så det känns väldigt bra. Eftersom han känner många bra och vet vad man kan så blir kraven väldigt höga på en, vilket såklart är väldigt bra. 

Gustafssons personliga mål i år är att få spela ännu fler matcher, och han har fått förtroendet hittills under försäsongen. Han konstaterar också att Rydströms fotbollsfilosofi passar honom som spelare.
– I de matcher vi spelat i år så har vi haft bollen mycket mer än ifjol. Vi har jobbat mycket på hur vi kan såra motståndarna när vi har bollen och vad vi kan göra för att behålla den mer, och det passar mig väldigt bra. Mina bästa egenskaper kommer ju fram när jag har bollen, och om laget har den mer så har jag förmodligen det också, konstaterar Carl Gustafsson.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån