I januari presenterade Degerfors IF att man hämtat in en av “Värmlands mest talangfulla spelare”. Och mindre än en månad senare hade 17-årige Ludvig Sten också debuterat för klubbens A-lag.
– Det var lite oväntat men väldigt kul, säger han.

När Unicoach intervjuade Degerfors IF:s akademichef Peter Palmqvist häromåret så konstaterade han att klubben av tradition haft en utmaning i att locka till sig spelare från Karlstad till sin akademi. Men där är Ludvig Sten ett tydligt undantag, eftersom han har FBK Karlstad som moderklubb.

Där kom den offensive mittfältaren från sin första seniorsäsong, som resulterade i fyra mål på elva matcher i division 3.
– Året före spelade jag mest i P16 så det var ett ganska stort steg ändå, men det gick över förväntan med speltid och allting, berättar Sten.

Att kunna livnära sig på fotbollen har varit en dröm och målsättning sedan han var liten, och flytten till Degerfors är tänkt som ett steg på den vägen. Snabbt fick Ludvig Sten också chansen att träna med A-laget, och spelade dessutom nästan en halvtimme i träningsmatchen mot Örebro Syrianska (seger 6-0).
– Det gick bra faktiskt. Jag hade några bolltapp så sett, men jag tyckte nog att jag tog för mig. Jag gillar ju att göra det, istället för att vara blyg och inte vilja ha bollen. Det gäller att göra ett bra intryck och i min värld finns det inget att förlora, säger talangen som också noterades för en assist till Villiam Dahlströms mål.

Vad var det som gjorde att du valde att komma till Degerfors IF:s akademi?
Jesper Svedlund, som är tränare i P19, visste vem jag var och jag visste vem han var, och vi har snackat några gånger. Jag gillar hans spelfilosofi. Samtidigt blir det ju en skillnad för mig att komma till en allsvensk miljö och elitfotbollssatsning. Det är bara fotboll som gäller här, det blir inte överdrivet mycket fokus på något annat.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare för de som inte sett dig?
– På sistone har jag blivit en ganska offensiv spelare, men tränaren kan sätta mig nästan var som helst. Jag jobbar ganska hårt, löper mycket i djupled och vill ha bollen hela tiden. Jag är en spelare som ligger bakom mycket i anfallet, och bidrar kanske med fler assists än mål, säger Sten.

Han har även gjort några träningar här och där med Degerfors seniortrupp och hävdar att utvecklingen helt klart gått framåt trots den korta tid som gått sedan klubbytet. Och målsättningen för den kommande säsongen lyder så här:
– Prio ett är att göra en så bra P19-säsong som möjligt. Gör man det kommer de andra chanserna uppenbarligen komma. Sedan hoppas jag väl också få spela matcher i U21-serien och göra det bra. Det är inget mål att spela i A-laget den här säsongen, för då blir det fel fokus när man är i U19. 

När Degerfors hämtade in dig så skrev man att du “utan tvekan är en av Värmlands mest talangfulla spelare”. Hur kändes det att läsa det?
– Det är ju väldigt roligt att höra, men nä, man tänker väl inte så mycket på det. Degerfors vill väl visa att de värvat en bra spelare också, haha. Men det är roliga lovord att få, jag hoppas att jag kan leva upp till deras förväntningar, säger 17-åringen.

Text: Martin Ahlin
Bild: Victor Lundmark/Degerfors IF