Vid det senaste mötet för akademicheferna i Unicoach-nätverket avhandlades bland annat de aktiviteter och projekt som sker under 2021, samt den kommande certifieringsprocessen.
– Det var flera väldigt intressanta delar som presenterades, säger Melke Alan (bilden), ny akademichef i AFC Eskilstuna.

Akademichefsträffarna sker tre gånger per år och genomförs för tillfället helt digitalt, med anledning av den pågående coronapandemin. Sammankomsterna är en källa till information och diskussion för de nätverksanslutna klubbarnas representanter, som är 59 till antalet (32 från SEF, 22 i Ettan och fem tillhörande division 2).

Under den senaste träffen gick Svensk Elitfotbolls akademichefsutvecklare Thomas Hasselgren igenom flera olika punkter, däribland tävlingssäsongen 2021.
– Utifrån förutsättningarna som ges idag fick vi genomföra detta möte digitalt. Själva innehållet påverkas inte så väldigt mycket av det, men det är trist att vi inte kan träffas och diskutera mer, konstaterar Hasselgren.

Mötet var det första för AFC Eskilstunas nye akademichef Melke Alan, som påbörjade sin roll i slutet av februari efter att nu senast varit manager för FC Linköping City i Ettan.
– Jag tycker att den här plattformen som SEF erbjuder, där man kan ta hjälp av dem men också de andra klubbarna, är väldigt intressant i ett utvecklingsperspektiv. Det är en möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra och ställa frågor, vilket i framtiden förhoppningsvis kan göra så att det blir enklare att lyfta på luren och ringa till någon av de andra duktiga akademierna för att få tips på hur vi kan skapa möjligheter hos oss för ytterligare utveckling, säger Alan och fortsätter:
– En del av oss är ju konkurrenter i den mån att vi tävlar mot varandra, men målet och det gemensamma intresset för de här verksamheterna är ju att utveckla svenska fotbollsspelare så att de kan förstärka landslaget och  ta steget ut i proffslivet.

Melke Alan ser också fram emot att på allvar sätta sitt avtryck på AFC:s akademi.
– Jag är motiverad till att skapa bra förutsättningar i den mån det finns möjlighet att göra det. Men jag vet också att det gäller att ta saker i rätt takt och inte gå för fort fram i utvecklingsmiljöer. Att ta de bitar som jag tycker är intressanta och pussla ihop dem, utifrån min tidigare erfarenhet, känns absolut väldigt inspirerande, säger han.

Nästa akademichefsträff anordnas den 5-6 juli, förhoppningsvis då på plats i Halmstad.