Från två stjärnor till tre. Varbergs BoIS visade i samband med 2020 års certifiering att man tagit kliv framåt med sin akademiverksamhet, och ambitionen är naturligtvis att fortsätta längs den stigen.
– Vi har kommit en bra bit på vägen, konstaterar sport- och akademichefen Martin Pringle i en intervju med Unicoach.se.

Som nykomling i Allsvenskan var Varberg en pigg uppstickare som egentligen aldrig behövde oroa sig för kontraktet, utan det blev i slutändan en stabil elfteplats med gott om marginal nedåt i tabellen.

Det var också inför 2020 års säsong som Martin Pringle kom in i föreningen, och han tog med sig erfarenhet från en framgångsrik spelarkarriär men också ledar- och akademiroller i flera klubbar, däribland FC Köpenhamn.

Samtidigt blev det en speciell startsträcka i Halland för hans del.
– Det har varit mycket start och stopp fram och tillbaka: man fick träna, sedan inte träna, kunde börja träna igen och fick pausa på nytt. Det gör att det har varit svårt att utvärdera det senaste året, och det har varit mycket att sätta sig in i min roll. Jag har haft en hel del på mitt bord, mer än vad jag kanske hade räknat med, säger Pringle och skrattar.

I årets certifiering, vars resultat presenterades häromveckan, gick Varbergs BoIS från två till tre stjärnor, och tog 119 poäng fler än under 2019. 
– Jag tror att det betyder en hel del för klubben och framförallt för alla i närområdet som ser att vi faktiskt är på väg åt rätt håll. Sedan är det givetvis en bit fram till en del andra klubbar som haft akademier i alla herrans år, jämfört med dem är vi ju unga. Men vi har försökt ändra på hur vi ska jobba och lyckats bra med det.

I dagsläget ingår sju spelare i A-truppen som gått via akademin, och ännu fler lär göra dem sällskap så småningom. 
– När vi gick upp i Allsvenskan så försökte vi investera i akademin för att förbättra den, och det ska vi göra även i år. Vi vet vår plats i näringskedjan och att det finns andra traditionsrika lag som har muskler som inte vi har, men jag tycker fortfarande att vi ska kunna matcha dem. Vi är i en uppbyggnadsfas och har en del saker som vi gör bra och en del som vi behöver jobba med, konstaterar Martin Pringle.

Certifieringen handlar i första hand inte om att utse den bästa akademin i Sverige, utan att föreningarna ska få ett mått på sin egen verksamhet och en referenspunkt på vad man ska försöka göra bättre till kommande säsong.

Enligt Pringle har Varberg också fått med sig flera insikter, och  han uppskattar den höjda kravställning som införts sedan Thomas Hasselgren som tog över som akademichefsutvecklare hos Svensk Elifotboll.
– Thomas kämpar stenhårt för att akademierna ska få den hjälp de behöver, men han ställer också högre krav för att man ska kunna få de här grejerna. Det tror jag kommer hjälpa svensk fotboll framåt.