Trots att han bara är 19 år så har Kevin Ackermanns fotbollskarriär redan hunnit innehålla hisnande toppar och avgrundsdjupa dalar. De tuffa prövningarna har dock stärkt Örgrytespelaren, som siktar mot världstoppen.
– Jag ser på fotbollen på ett annat sätt nu och vet att ingenting är omöjligt, säger han i en intervju med Unicoach.se.

Man kan gott säga att Kevin Ackermann var snabbt ute ur startblocken. Redan vid 16 års ålder debuterade han i Allsvenskan för Häcken, 2018 omnämndes mittfältaren som en av världens 60 bästa 17-åringar av The Guardian, och totalt har han hunnit göra 22 svenska ungdomslandskamper.

Men det är förstås också omöjligt att skriva om Ackermann utan att nämna det medfödda hjärtfel som innebar att hans tänkta övergång till italienska Fiorentina havererade för två vintrar sedan, och som dessutom tvingade talangen till en längre paus från idrottandet.
– Det var en tuff tid. Jag gick verkligen från att leva i euforin när jag var på väg till Fiorentina och kom med på Guardian-listan till det jobbigaste jag och min familj varit med om. Det tog på en, men jag kom ut starkare ur det och är tacksam för att kunna spela fotboll idag, säger Kevin Ackermann.

Och spelar gör han alltså i Örgryte IS i Superettan. Det är 19-åringens femte klubb i Göteborgsområdet: sin fotbollsfostran fick han i Azalea BK, sedan följde en tid i IFK Göteborg innan han representerade ett av Sveriges bästa P01-lag i Angered MBIK (senare Angered United). I Häcken tillhörde Ackermann P19 i ett halvår innan han flyttades upp permanent till A-laget, men lämnade så småningom för att få mer speltid på seniornivå.

Det har han sannerligen fått i Örgryte. 21 starter och tre inhopp blev det i årets seriespel, där klubben säkrade kontraktet först i den sista omgången.
– Det har varit ett väldigt utvecklande år för mig. Jag har fått spela i princip alla matcher, och det behövde jag. I början var det lite tufft i och med att kroppen var ovan efter att inte ha spelat fotboll på ett år, men sedan kändes det som att jag växte in i det mer och mer. Speciellt på slutet kom jag verkligen in i det, och det är därför jag ser fram emot nästa säsong så oerhört mycket.

Ackermann inledde fjolåret som ytter, men fick sedermera ta klivet in till den centrala roll som är van vid sedan tidigare. Och det gjorde att han växte på planen.
– Ja, så är det. Självförtroende är allting i fotboll och det får en att kunna göra grejer som man själv inte ens trodde man kunde. Sedan har jag också vuxit av att känna att både tränarna och spelarna har trott på mig, säger han.

Du har hunnit komma relativt långt sett till din ålder. Vilka egenskaper tror du att du har som möjliggjort det?
– Jag har väl haft bra genetik på det sättet att jag var ganska muskulär när jag var yngre, men jag tror främst att det handlade om att jag spelade mycket fotboll. Det är mitt råd till alla: spela så mycket fotboll som möjligt så kommer det bli bra. Alla växer ju ikapp så småningom, men det gäller att bygga upp tekniken och spelförståelsen genom att spela med kompisar, spela på gården, gå ut och skjuta. Då är mycket vunnet.

Du säger att du är tacksam för att du kan spela fotboll idag. Vet du vad du hade gjort om du inte hade kunnat det?
– Nä, och det är därför det var så himla tufft, för jag dör för fotbollen och har en stor kärlek till sporten. Jag känner bara mig själv som “Kevin, fotbollskillen”, och när det här hände med hjärtat så var det som om världen rasade samman. Sedan jag lärde mig att gå så skulle jag bli fotbollsproffs, det har egentligen aldrig funnits några andra tankar i mitt huvud, berättar Ackermann.

Under 2021 vill han fortsätta ta steg i sin utveckling och bidra med fler poäng, samtidigt som han hjälper laget att nå en betydligt mer framskjuten placering i tabellen.

Och målsättningen om att gå långt finns, trots alla turer fram och tillbaka, kvar.
– Ja, absolut. I och med att jag trotsat något som var omöjligt i mångas ögon genom att komma tillbaka efter en hjärtoperation så ser jag ju på fotbollen på ett annat sätt nu, och jag vet att ingenting är omöjligt så länge man lägger ner jobbet och har lite tur. Jag har absolut stora mål med min karriär, säger Kevin Ackermann.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån