Samtliga deltagande 31 akademier inom Unicoach har fått sina verksamheter certifierade av Svensk Elitfotboll. Totalt ökar 13 klubbar sin poäng jämfört med 2019. 
– Certifieringen är en viktig del av akademiernas arbete. Det har glädjande nog varit en positiv ökning i antal aktiva spelare gällande speltid på elitnivå som våra klubbarna har utbildad detta år, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

2020 satte både klubbar och ligor på prov när pandemin förändrade säsongen och sättet att arbeta på och många fick tänka om i sitt arbetssätt. Utöver det så har de centrala kraven från Svensk Elitfotboll också skärpts inför certifieringsbesöket. Trots det så visade akademiverksamheterna upp fina siffror när samtliga klubbars resultat nu är klart. Åtta SEF-klubbar når maximala fem stjärnor 2020 och sju stycken får fyra stjärnor. Tre klubbar får en extra stjärna i år medan två tappar stjärnor. 

– Vi har skärpt kraven gällande bedömningen av årets verksamhet, område A-F i certifieringen, så där har klubbarna fått något färre poäng i år. Till exempel så har vi varit tydligare kring arbetstiden på C-delen, vilket omfattar ledarorganisationen i klubben, menar Thomas Hasselgren.

– Covid-19 har påverkat klubbarna negativt i certifieringen när det internationella matcher och samarbete med andra föreningar. Om man skall säga något positivt om Covid-19 så ser vi en positiv ökning totalt sett på G-delen där fler egna unga spelare har fått chansen i och med det täta spelprogrammet, och då skall man också ha i tanken att vi i år gjort en större kontroll över detta.

Syftet med certifieringen av klubbarna är bland annat att kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning, att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden samt att framhålla vikten av ledarutbildning. Det viktigaste är inte att utse den bästa akademin utan snarare att varje akademi ska få ett mått på sin egen verksamhet och en referenspunkt på vad klubben ska försöka förbättra till kommande säsong.

Svensk Elitfotbolls akademiutvecklare Thomas Hasselgren har ansvarat för certifieringen och det är SEF:s föreningsutvecklare Thomas Lyth, Thomas Westerberg, Hans Lindbom, Lars Jacobsson, Lasse Eriksson och Stefan Lundin som – tillsammans med Thomas Hasselgren – har i uppdrag att göra bedömningen. Flertalet av årets besök har skett digitalt.

– Jag tror att vi också i fortsättning måste öka kraven för att klubbarna ständigt skall utveckla sig och följa med i den utveckling som är inom spelarutveckling runt om i världen, avslutar Thomas Hasselgren.

Utöver de 31 klubbarna inom Unicoach så har också 33 andra klubbar fått sina akademiverksamheter certifierade. Deras resultat finns tillgängliga hos Ettan Fotboll.

Läs mer om certifieringen här

Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0002

Verksamhetsområden i certifieringen:
A: Värdegrund och mål med akademin
B: Spelarutbildning
C: Ledarorganisation
D: Faciliteter
E: Skolsamverkan
F: Samarbete med andra klubbar
G: Sportsliga resultat av Akademin

Resultat 2020:
Allsvenskan:

KlubbPoängStjärnor
AIK3510 5
BK Häcken2597 5
Djurgårdens IF24554
Falkenbergs FF1889 4 (+1)
Hammarby IF2462 4
Helsingborgs IF30315
IF Elfsborg29725
IFK Göteborg31335
IFK Norrköping2877 5
IK Sirius18014 (+1)
Kalmar FF24434
Malmö FF51955
Mjällby AIF16723
Varbergs BoIS12143 (+1)
Örebro SK18414
Östersunds FK8091 (-2)

Superettan:

KlubbPoängStjärnor
AFC Eskilstuna12663
Akropolis IF384 0
Dalkurd FF6301
Degerfors IF13393
GAIS13493
GIF Sundsvall21774
Halmstads BK26995
IK Brage17503
Jönköpings Södra IF 1459 3
Norrby IF9312
Trelleborgs FF12183
Umeå FC7081
Västerås SK1476 3
Örgryte IS15503
Östers IF16603 (-1)

*Ljungskile SK deltog inte i certifieringen 2020

Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / COP 245 / JA0027

Klubbarna som ökar mest:
Allsvenskan:
AIK +230
IK Sirius +195
Kalmar FF +150
Falkenbergs FF +147
Varbergs BoIS +119

Superettan:
GIF Sundsvall +93
Jönköpings Södra IF +24
IK Brage +14
AFC Eskilstuna +9

Fakta Certifieringen:
Varje år utför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i Unicoach och deras akademier. Samtliga föreningars ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts i syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Det är SEF:s föreningsutvecklare Thomas Lyth, Thomas Westerberg, Hans Lindbom, Lars Jacobsson, Lasse Eriksson och Stefan Lundin som besöker klubbarna och klubbarnas ansvarige för ungdomsakademi eller motsvarande.

Certifieringen är ett långsiktigt arbete där elitklubbarnas ungdomsverksamhet utvärderas årligen. Arbetet med certifieringen startade 2010, med idéer från Elitprojektet, att inrikta sig på klubbens verksamhet för spelare 8–19 år. Det övergripande målet med projektet är att skapa framtida elitspelare till svenska elitklubbar. Sedan 2014 har även klubbar utanför SEF erbjudits deltagande.