Han är anfallaren som följde sin inre röst om att bli mittback. 19-årige Kevin Rodeblad Lowe har dock framförallt återfunnits till vänster i Jönköpings Södras försvarslinje under den gångna säsongen.
– Det är skitkul, även om det inte är min bästa position, säger han till Unicoach.se.

Rodeblad Lowes karriär började i lilla Kälvesta IoF strax utanför Stockholm, och med en pappa – Johan Edin Lowe – som även han spelat i Sveriges näst högsta division så är det kanske inte konstigt att det var fotboll som gällde redan från start.

Som tioåring anslöt Kevin Rodeblad Lowe till Brommapojkarna, och när det några säsonger senare var dags att gå från bredd till nivåindelning så hamnade han i ålderskullens förstalag. Miljön var inspirerande och utvecklande, och träningarna många.
– Men under andra året i P17 hade jag ett möte med BP och sa att jag ville spela mittback. Fram till dess hade jag varit forward och vänsterytter, och det gick så bra att jag blev uppflyttad till P19 som just anfallare. Men jag kände väl själv att framtiden som forward inte såg lika ljus ut som försvarare så jag valde faktiskt att sluta i BP, berättar han.

Med en bror som befann sig på college i USA blev det naturligt för Kevin Rodeblad Lowe att åka över dit, och det ledde till att han han hamnade i ett sorts uppvisningslag som hette Time Out Soccer, där man tränade och spelade matcher inför ögonen på olika scouter och klubbar. En vända i Tampa Bay följdes av en sommar i London, och sedan en kortare period i Miami.

Rodeblad Lowe hann därefter spela några division 5-matcher med Ursviks IK innan det var dags att leta sig uppåt. Men det komplicerades av en planerad käkoperation som innebar att han bara fick förtära flytande föda i tio veckor, och totalt gick ner 14 kilo.
– Efter operationen, innan jag ens fick börja spela fotboll igen, så åkte jag och tränade med Enköpings SK i division 2. Och de såg väl någonting i mig, även om jag knappt orkade i fem minuter då, berättar han.

Och det var där, i sin första match från start, som Jönköpings Södra upptäckte Kevin Rodeblad Lowe.
– Den matchen var också den bästa jag gjorde på hela säsongen, haha. Sedan åkte jag och tränade med Jönköping tre gånger och spelade en träningsmatch under sommaren, och sedan blev det även tre träningar i november innan jag skrev på kontraktet.

Hur har du hanterat skillnaden i nivå mellan division 2 och Superettan?
– I början märkte man helt klart att det var skillnader i kvalité, inte minst under träningsmatcherna när det inte heller gick så bra för oss. Men sedan tror jag att det faktiskt hjälpte mig att serien blev uppskjuten, för jag hann träna och känna på nivån under en längre tid. I början var ju försvarsspelet ganska nytt för mig eftersom jag inte spelat så mycket back, och jag lärde mig mycket av att ha en nästan sex månader lång försäsong, säger Rodeblad Lowe.

Superettan-debuten gjordes den 26 juni, i 0-1-förlusten mot GAIS, och totalt blev det 14 starter och två inhopp under säsongen. Jönköpings Södra slutade till sist på en andraplats i serien och fick kvala uppåt, men trots att Kevin Rodeblad Lowe nätade redan tre minuter in i det första mötet med Kalmar FF så förlorade man med 1-4 sammanlagt.
– Nu känns det väl bättre än det gjorde för några dagar sedan, då var det riktigt tråkigt och jobbigt. Det finns ju inte så mycket annat att göra nu än att gå vidare, resonerar han.

Under året blev det framförallt spel i en wingbackroll till vänster för Rodeblad Lowe.
– Ja, jag gjorde tre matcher i början av säsongen som mittback, men sedan blev jag skadad. Då missade jag ett gäng matcher innan Pa Konate såldes och det öppnades upp en plats där. 

Du fick spela många matcher under din debutsäsong i Superettan. Du måste väl vara stolt och nöjd med dina egna prestationer totalt sett?
– Jo, det var väl inte det man trodde när man kom från division 2, att det skulle bli såpass många matcher. Sedan kanske det här låter konstigt, men jag känner väl ändå att jag hade velat få ut ännu mer av det här året: ännu fler matcher. Men på det stora hela har det gått ganska bra.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån