Certifieringen av de akademier som ingår i Unicoach-nätverket pågår för fullt. Processen är i år för första gången helt digital, och i januari kommer det fullständiga resultatet att presenteras.
– Covid-19 har påverkat en del, både positivt och negativt, säger Thomas Hasselgren, akademichefsutvecklare hos Svensk Elitfotboll, om medlemsklubbarnas status.

Varje år genomlyser och rangordnar SEF dessa föreningars ungdomsverksamhet, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Totalt ingår idag 31 klubbar i Unicoach-nätverket, med det är totalt 67 klubbar som kommer att certifieras. Det är SEF:s föreningsutvecklare Thomas Lyth (till vänster på bilden), Thomas Westerberg, Hans Lindbom, Lars Jacobsson, Kjell Andersson och Stefan Lundin som – tillsammans med Thomas Hasselgren (till höger på bilden) – har i uppdrag att göra bedömningen.

Berörda klubbar hade fram till den 1 november på sig att skicka in den dokumentation som berör certifieringsprocessen, och därefter väntade besök hos de olika verksamheterna. En del av dessa hann göras på plats, medan andra fick ske via den digitala kommunikationsplattformen Microsoft Teams.
– Det har hjälpt jättemycket att ha den plattformen till sitt förfogande, och min upplevelse är att själva certifieringen har gått minst lika bra att göra digitalt, säger Thomas Hasselgren.

Två veckor efter besöket får varje klubb ett preliminärt resultat, som sedan kan komma att korrigeras innan det officiella beskedet ges den 8 januari.
– Det är lite små justeringar som ska göras, bland annat under speltid 2020. Det vill säga att det inte räcker om en spelare är med i en matchtrupp i Allsvenskan eller Superettan, utan spelaren måste varit inne på planen för att få poäng. Sedan måste vi kolla att en spelare inte är registrerad i två klubbar under samma år när de var i åldern 12-19 år.

Hur har coronapandemin påverkat certifieringen för föreningarna?
– Nu har jag inte tittat på fjolårets resultat än, men rent generellt kan man säga att covid-19 har påverkat en del, både positivt och negativt. I och med att det blivit fler matcher under en kortare period i ligorna så har fler unga spelare släppts fram och fått speltid, samtidigt som att det varit svårt att exempelvis genomföra internationella matcher och fortbildningar.

Thomas Hasselgren tillträdde sin tjänst under 2020 och hade ett inledande avtal som var på väg att gå ut. Nu har det dock förlängts.
– Det har varit en lite speciell situation i och med att jag i mångt och mycket fått sätta den här tjänsten själv, men jag upplever att det har varit jättekul hittills, särskilt att få besöka klubbar för att se hur de jobbar och samtidigt bidra med min erfarenhet. Jag har lärt mig väldigt mycket, berättar han.

Svante Samuelsson, sportchef på SEF, gläds åt att Hasselgren blir kvar på sin post, och konstaterar att tjänsten är en medveten satsning för att höja kvalitén i medlemsklubbarnas akademier. 
– Fokus ligger på att skapa miljöer där spelarna och ungdomsledarna hela tiden ges möjlighet att fortsätta utvecklas. Thomas har mångårig erfarenhet av att på högsta nivå leda akademiverksamheter i Brommapojkarna och Vålerenga, som varit Norges högst rankade akademi under de senaste åren. Hans stora engagemang och kunskap inom området är en stor tillgång för Svensk Elitfotboll, säger Samuelsson.

Läs mer om certifieringen och de krav som ställs på akademierna här