Lite av en slump hamnade Johan Bergström på Högskolan i Halmstads tränarutbildning, och sedan dröjde det inte länge innan han även dök upp i HBK. Ett decennium senare är 32-åringen fortfarande kvar i klubben, som utvecklingsansvarig och P19-tränare.
– Jag utvecklas här varje dag, säger han i en lång intervju med Unicoach.se.

Inte sällan brukar tränare motivera sitt karriärval med en viss otillräcklighet som spelare, och det är i någon mån även sant för Johan Bergström. Samtidigt nådde han aningen längre än många av sina kollegor.

Uppvuxen i Hofors i västra Gästrikland hittade Bergström så småningom till Gefle IF, som på den tiden bar allsvensk status, men nådde aldrig föreningens A-lag. Istället följde spel med Sandvikens IF i division 2 för den “hårt arbetande vänsterbacken” – för att använda hans egna beskrivande ord.
– Jag kände väl vid det laget att jag kunde bli lite bättre, men jag såg mina begränsningar som fotbollsspelare, konstaterar Johan Bergström.

Han använde istället sin sportsliga karriär som hävstång för att börja studera psykologi på college i amerikanska Albuquerque. Det gav mersmak och hösten 2010 kom han till Halmstad för läsa samma ämne, med inriktning idrott.

Och det var då slumpen blandade sig i leken: samma läsår startade tränarutbildningen på högskolan, med kända fotbollsnamn som Henrik Larsson, Conny Karlsson och Mikael Svensson i klassrummet, och Bergström gjorde dem sällskap.
– Jag minns att vår programansvarige på psykologiprogrammet, Urban Jonsson, frågade om jag verkligen skulle läsa det här också, och jag sa: “Ja, jag kommer klara av det, det är inga konstigheter”. Så jag läste dubbelt då, fick med mig en tränarutbildning och halkade in på det spåret.

Johan Bergström fick snart frågan om han ville engagera sig i Halmstads BK, och tackade ja till en assisteranderoll i 15-årslaget, för spelare födda 1996-97. Sedan 2013 har han varit huvudansvarig för olika akademilag i klubben, och utöver den tidigare nämnda kullen även följt HBK:s 99:or.
– Jag hjälpte till och startade upp fotbollsgymnasiet och där gick alla i samma klass: Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson, Rasmus Wiedesheim-Paul, Jonathan Svedberg, Emil Tot-Wikström … Jag tror att det är åtta stycken från den klassen som är eller har varit i vår A-trupp, konstaterar Bergström, som lägger 30 procent av sin tid på att vara instruktör på NIU-programmet, och resterande del hos HBK. 

Han berättar vidare att i genomsnitt 1,5 spelare från varje årskull blir professionella yrkesutövare, men att siffran för de senaste årgångarna snarare legat på 4,5.
– HBK:s akademi har väl alltid varit en lugn och trygg miljö, och där är (akademiansvarige) Robert Nordström någon som varit här väldigt länge och som står för en kontinuitet och goda värderingar. De har präglat akademiverksamheten, som ju alltid fått fram spelare men kanske ännu mer på senare år av olika anledningar.

Hur mycket fördelar har du som fotbollstränare av dina kunskaper inom psykologi?
– Jag tror att man har väldigt stor nytta av det, för det är ju människor och grupper vi jobbar med. Man vinner mycket på att ha en större förståelse för och kunskap kring de delarna, svarar Bergström.

På visitkortet står också titeln “utvecklingsansvarig”, vilket är en roll som 32-åringen kommer att viga ännu mer tid åt under 2021. Framförallt handlar tjänsten om att utveckla akademitränarna.
– Ju bättre miljö vi skapar runt spelarna, desto mer kan vi få ut av den potential de har. Då är tränarna och deras kompetens nyckeln i det hela. Vi spelar i jättefina serier mot jättebra motståndare, vi har gräs och konstgräsplaner att träna på, bra faciliteter och så vidare, och ju bättre vi som tränare kan bli, desto bättre kan vi hjälpa spelarna att ta tillvara på de här förutsättningarna.

När Johan Bergström själv försöker att ta steg framåt och hitta inspiration så sker det framförallt på nära håll.
– Man ska såklart ha ett öga riktat mot omvärlden, men jag tror inte att man behöver titta så långt bort alltid. Det går att lära sig enormt mycket av de som finns i HBK redan: vi har Mikael Kaller och Robert Nordström som varit här länge. Magnus Haglund, Torbjörn Arvidsson, Reine Almqvist, Simon Bakkioui och nu också Pelle Olsson … Det finns enormt mycket kompetens i huset och det är viktigt att ta tillvara på den, säger Bergström och fortsätter:
– En stor anledning till att jag fortfarande trivs bra efter tio år är att det finns väldigt mycket att lära av just de här personerna. Jag ser det som en jätteförmån att få vara i den här miljön tillsammans med dem. Vara i A-lagsmiljön men fortfarande vara huvudansvarig tränare för ett eget lag, jobba med sina idéer och växa med det.

Han fick också känna på hetluften tidigare i höstas, när hela A-lagets ledarstab insjuknade i covid-19. Mot Ljungskile i Superettan var det därför Johan Bergström som stod vid sidan av planen som huvudansvarig.
– Jag, “Robban” och Alexander Sakac, som tränar P17, fick ta hand om det. Det var allt ifrån att fixa rödbetsjuice och pumpa bollar till att leda laget under förberedelser och match. Det var en erfarenhet – och tur att man är akademitränare och van vid att göra det mesta, haha!

Är det din dröm också att bli seniortränare på elitnivå?
– Någon dag, någon gång, så vill jag ju säkert känna på elitfotbollen som tränare. När det blir, det får vi se. Jag har inte haft bråttom hittills. Man lär sig saker här varje dag, och jag tror att ju stabilare grund man bygger, desto bättre rustad kommer man att vara som tränare när man väl tar det klivet. 

Det finns dessutom andra belöningar som ger yrket guldkant.
– Det roligaste är att se den här resan som spelarna gör: när de utvecklas både fotbollsmässigt och som personer. Jag uppskattar jättemycket när en spelare springer ut på Örjans vall och debuterar för vårt A-lag, men kan också bli superglad om jag ser att någon fortsatt utbilda sig och tagit emot en massa priser för jobb som gjorts på ett Försäkringsbolag eller liknande. Att man lyckats privat. Jag tror ju att det är fotbollen som till stor del fostrat människan, inte bara fotbollsspelaren, säger Johan Bergström.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån