Spanjorerna har lämnat NP3 Arena, men det spanska fotbollstänket lever i viss mån kvar. Det ser bland andra Benny Matsson, talangansvarig i GIF Sundsvall, till.
– Det är jättemycket i den fotbollen som jag gillar, säger han i en lång intervju med Unicoach.se.

Det är få förunnat att nå Sveriges högsta division i fotboll, och det är en exklusiv grupp som Benny Matsson tillhör. Eller du kanske snarare minns honom som “Benny Guldfot” – spelaren som sänkte Hammarby i sin allsvenska debut med Gefle, och bland annat även nätade ett par gånger för “Giffarna” i samma serie.

Som tränare fick han sedan en explosionsartad start: Matsson förde lilla Ånge IF från division 4 till 2, och var även en hårsmån från att kvalificera laget för spel i ettan. Det gjorde givetvis att han hamnade på flera klubbars coachradar, och 2016 återvände den idag 42-årige norrlänningen till GIF Sundsvall för att arbeta inom klubbens akademi.

Det har han inte behövt ångra en enda sekund.

Matsson har nämligen på nära håll kunnat lära sig av många kunniga och erfarna ledare, samtidigt som han själv varit en av de stora anledningarna till den nya vågen av egenfostrade spelare som sköljt över A-laget. 

Paya Pichkah, Teodor Stenshagen, Albin Palmlöf (bilden nedan), Albin Ekström, Jesper Carström, Ludvig Nåvik och Johan Bengtsson är alla 2000-talister som elitdebuterat under de senaste två säsongerna, och fler än så knackar på dörren till Superettan. 

Det finns förstås en massa förklaringar till det, såväl på ett individuellt som kollektivt plan. Benny Matsson lyfter bland annat det här:
– Jag tror att vår spets är en väldig sammanhållning och glädje, och ett starkt motivationsklimat eftersom alla hela tiden vill bli bättre. Vi jobbar ganska mycket med värdegrund och såna saker, och att det är samma instruktörer på NIU och i klubben gör att vi har full koll på spelarna och hur det går i deras skolgång. Vi lägger nog mycket tid på hela människan och det kanske inte är unikt i sig, men jag tror att vi är väldigt bra på det, säger han.

Själv delar Matsson sin tid mellan just Nationell Idrottsutbildning (NIU) och GIF Sundsvall. I det sistnämnda sammanhanget har han ett brett ansvar för klubbens elitförberedande akademi, tillsammans med sportchefen Urban Hagblom, och tränar även P19-laget.

Vid sidan om det är Matsson även en del av ungdomslandslagets ledarstab. 
– Det är otroligt inspirerande eftersom det är så hög kompetens på alla ledare som är runt laget. Man kan se och lära sig mycket, och nog tycker jag väl att jag gör ett bra jobb och bidrar där också, säger Benny Matsson.

Vad är det du gillar mest med att vara tränare?
– Jag drivs av utveckling och blir väldigt glad när jag ser någons dröm gå i uppfyllelse, som att göra debut som elitspelare eller få chansen i ett landslag. Såna saker. Sedan utvecklas jag själv också såklart: jag brukar inte sitta nöjd och göra samma som förra året, utan hela vårt fantastiska ledargäng här försöker skruva till det och hitta andra sätt än de vi använt oss av tidigare.

Är det ett plus att själv ha varit elitspelare när man försöker hjälpa unga killar att ta sig till A-laget?
– Jag kan bara se att det är en fördel. Jag vet ungefär hur man själv tänkte och kände, och då är det lättare att förstå spelare i samma situation. Jag vet ju om att det är ett hårt jobb som gäller, även om allt såklart förändras hela tiden. Sedan finns det självklart massor av ledare som inte spelat elitfotboll och är jättebra, men för min egen del ser jag det bara som en fördel, svarar Matsson.

Att som norrländsk klubb konkurrera med mer sydligt belägna föreningar – särskilt från storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö – är dock en utmaning. Enligt Benny Matsson är årskullarna mer än tio gånger så stora i huvudstaden.
– Då förstår du själv att de har mycket fler spelare. Ska vi konkurrera mot många stora klubbar så måste vi göra något väldigt bra såklart. Vi försöker hela tiden skruva på allting, hitta nya lösningar och vara lite mer effektiva. Som det känns just nu är vi ganska starka där.

En del i att både locka spelare till sig och utveckla ungdomar i området är den SCA-akademi som arrangerar träningar för 14-åringar en gång varje vecka. Föreningarna i distriktet väljer själva ut vilka de vill skicka dit, och där ingår även kriterier som att man ska vara en bra kompis och skötsam i skolan.

Den lokala förankringen håller helt enkelt på att öka igen än efter de senaste årens sydeuropeiska satsning, som totalt innehöll sju spanska spelare och den assisterande tränaren Ferran Sibila.
– Tidigare har vi ofta fått upp spelare som varit lärlingar, och sedan har det kanske tagit stopp för att man prioriterat andra spelare, att man inte haft tålamodet eller helt enkelt inte en kvalité som räckt. Sedan har några gått andra vägar också, men det är klart att fler av våra egna kommit upp i A-laget jämfört med hur det var när vi körde det spanska spåret, säger Benny Matsson som å andra sidan dragit nytta av de erfarenheter som den satsningen innebar:
– En del hänger kvar från den här spanska eran: vi är ofta varit duktiga på att positionera oss, skapa tid och behålla bollen i laget, men har, vilket bland annat synts i A-laget i år, haft svårt att sätta pricken över i:et och göra målen. 

Matsson gillar kombinationen av spansk matchkontroll och fart, vilket han själv försöker implementera i GIF Sundsvalls akademi. Hur länge 42-åringen blir kvar där återstår också att se, för ambitioner saknas förstås inte.

Han hade gärna tränat ett seniorlag i framtiden, allra helst på hög nivå, men säger sig inte ha bråttom alls. Istället betonar han betydelsen av att varje dag addera ännu mer kunskap och erfarenhet till sin fotbollsryggsäck. 

Matsson får framförallt energi av de framsteg som klubbens ungdomar hela tiden gör.
– Många av våra egna har fått chansen i A-laget i år, och det gör att andra också förstår att de har chansen. Då skapas ett klimat som säger att det går att lyckas, och det känns det verkligen som att vi har här.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån & GIF Sundsvall