Från Malmö FF:s akademi till allsvensk startspelare för Örebro SK, och dessutom U21-landslagsman – på bara ett och ett halvt år. 
– Det har varit en dröm som gått i uppfyllelse, säger den 18-årige ytterbacken Hussein Ali till Unicoach.se. 

Ibland kan det krävas att man byter miljö för att ta nästa steg i sin utveckling. Hussein Ali hade tillhört MFF under hela sin fotbollskarriär när han, sommaren 2019, valde att skriva på för Örebro.

Han bytte med andra ord hemstad, skola och klubbadress vid bara 17 års ålder.
– I början var det ju såklart jobbigt att lämna familjen och så, men det är det som ibland krävs för att komma ur sin “comfort zone” och jaga sina drömmar. Man växer och blir starkare mentalt – ja, man växer som människa, konstaterar Ali på telefon från Stockholm, där han befinner sig för att medverka vid sin första samling med Sveriges U21-landslag.

Under de första månaderna i Örebro SK gjorde försvararen två matcher i Allsvenskan, och i år blev det mestadels inhopp till en början. Efter hand har dock Ali tagit en fast startplats och totalt gjort 19 matcher.
– Det har känts väldigt bra. Jag har fått förtroendet och det känns som att jag tagit vara på de chanser jag fått. Det känns som att det har gått bra.

Hussein Ali konstaterar att han fick en fantastisk fotbollsutbildning i Malmö FF, och att han även utvecklats snabbt under tränaren Axel Kjälls översyn i Örebro. 

Många drömmer om att bli elitspelare och har alla möjligheter till det, men når ändå inte ända fram. Vad är de främsta skälen till att du gjort det tror du?
– Hårt jobb varje dag: att aldrig ta någon träning för given, utan alltid försöka ta steg och bli bättre. Man måste vara fokuserad och förberedd och ge hundra procent. Inget kommer gratis, det är hårt jobb som gäller, svarar Ali.

Är det en insikt du fått själv eller hur har du kommit fram till det?
– Jag hörde någon gång ett talesätt om att det krävs 10 000 timmar för att kunna bli riktigt bra på någonting, och jag känner att om man tar en träning för given så kommer man att tappa den träningen. Det är viktigt att vara fullt fokuserad för att ta de steg som krävs och bli bättre.

I MFF-akademin spelade Hussein Ali ofta mittback, men i ÖSK har han snarare tagit plats på kanten, där han också säger sig trivas bäst. Han ångrar knappast heller sitt beslut att byta från den första till den andra föreningen.
– Malmö är ju en stor klubb och det finns såklart många duktiga spelare, så för min utvecklings skull kände jag att Örebro var en väldigt bra klubb för mig. Jag kände att jag kunde få chansen där och att det fanns en bra tränare där som ville utveckla unga spelare. Det var rätt steg att  ta, med facit i hand.

Om det blir någon speltid mot Italiens U21-landslag på onsdag återstår att se – Hussein Ali är bara glad över att få vara där och plocka med sig ännu en erfarenhet.

Det har hänt mycket på ett och ett halvt år för dig – vad hoppas du ska hända under de kommande 18 månaderna?
– Jag tar en dag i taget och försöker bara bli bättre varje dag, göra det så bra som möjligt och utvecklas som både individ och spelare. Sedan får man se vad som händer, det vet man ju aldrig. Det är bara att kämpa på och göra sitt jobb på planen, svarar 18-åringen.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrå