De svenska elittränarna är bland de yngsta i världen. Det visar en studie från fotbollsinstitutet CIES, som undersökt tränaråldrar i 110 ligor spridda över 79 olika länder.

Allra yngst i den kategorin är Meistriliiga i Estland, där coacherna i genomsnitt är 41 år gamla. Äldst? Det är tränarna i den turkiska andradivisionen: 55 år.

I Sverige ligger man betydligt närmare den första än den senare siffran. Studien visar nämligen at den genomsnittlige herrtränaren i Allsvenskan är 45,4 år gammal, medan kollegan i Superettan är 44,6 år. Bland de 110 serierna placerar man sig därmed på plats 14 respektive 11.

Yngste tränare i Sveriges två högsta serier när studien genomfördes – den 1 juni 2020 – var Norrby IF:s Mak Lind, som fyller 32 i november.

Samma undersökning har också tittat på hur länge tränarna i genomsnitt blir kvar på sin post, och där låg Allsvenskan då på andra plats i världen, med 890 dagar. Det överträffades bara av walesiska Premier League, vars coacher behåller sin anställning i 943 dagar.