Sedan 2011 har Tobias Linderoth tillhört IF Elfsborg, och framförallt varit verksam inom klubbens akademi. Idag tränar han det U19-gäng som redan har flera SM-guld på meritlistan.
– Det är viktigt att man brinner för sitt jobb och att det känns rätt, och det har det gjort under alla dessa år i Elfsborg, säger han i en intervju med Unicoach.

Spelaren Tobias Linderoth behöver egentligen ingen närmare presentation, mot bakgrund av den karriär som innehållit spel i fem olika länders högstaligor och totalt 76 svenska A-landskamper. 

2010 satte skador stopp för fortsatt spel, vilket placerade Linderoth vid ett vägskäl: bli kvar inom sporten eller satsa på en annan civil karriär?
– Under det första halvåret behövde jag lite distans från fotbollen, samtidigt som att jag inte hade bott i Sverige på elva, tolv år och behövde landa och hitta ett nytt liv. På hösten hade jag kontakt med Mathias Svensson, som jobbade i Elfsborg på den tiden, och han frågade om jag var intresserad av att känna på det. I det läget hade jag egentligen planer på att börja läsa igen och så småningom söka till polishögskolan, berättar 41-åringen.

Men så blev det bevisligen inte. Istället tackade Tobias Linderoth ja till att gå in som assisterande tränare i Boråsföreningens U17-lag, och tog sig då an en spelargrupp som bland annat innehöll Arber Zeneli och Adam Lundqvist

Tränaryrket var uppenbarligen något han gillade, och dessutom hade en fallenhet för.
– Jag älskar ju fotboll till att börja med, och det är tacksamt att jobba med unga spelare för de vill utvecklas och har ambitioner. Jag trivs med att förbereda dem för den professionella fotbollsvärlden, vilket Allsvenskan är idag.

Åren 2011 till 2017 ägnade Linderoth åt att träna Elfsborgs U17, men säsongen därpå tillbringades som assisterande tränare till Jimmy Thelin i klubbens A-lag. Ett drygt halvår senare var han dock tillbaka i akademin igen.
– Jag kände väl att jag gjorde mer nytta på ungdomssidan. Jag trivdes bättre där och med att jobba och driva ett lag. Jag hittade väl också en bra roll när jag kom tillbaka, någonstans mittemellan, där jag fick vara med i såväl U21 som U19 och U17, säger Tobias Linderoth.

Sedan ifjol är han huvudansvarig för den mellersta kategorin, och fick direkt fira ett SM-guld.
– De 01:or som jag har nu har varit med om att vinna U17-serien två gånger och U19-serien en gång, och har spelat UEFA Youth League mot såväl Chelsea som Midtjylland. Det har blivit några framgångar där, men även med andra årskullar.

I Elfsborg är modellen att låta de egna spelarna gå igenom samtliga akademilag innan de når A-truppen. Linderoth tror att det ger större trygghet och mindre stress.

Själv har han ju testat på motsatsen: att dra till Feyenoord som 16-åring, bara för att några månader senare flytta tillbaka till Sverige.
– Feyenoord var en bra akademi och det var inte några bekymmer rent fotbollsmässigt, men livet var tufft där. Med facit i hand gjorde jag helt rätt i att flytta hem, och det har ju påverkat hur jag ser på det. Även om man kan få en bra utbildning utomlands så har vi det rätt bra i Sverige, och man måste nog göra ett avtryck först i Allsvenskan innan man bör flytta vidare, menar Linderoth.

För att själv göra rätt val i vardagen använder han sig ofta av pappa Anders som bollplank. Tränarlegendaren har hunnit bli 70 år och är fortfarande verksam som instruktör på fotbollsgymnasiet i Sölvesborg.
– När det gäller min karriär och fotboll så är han den förste jag ringer till för att höra vad han tycker och tänker. Ibland lyssnar jag och ibland blir det diskussion, men han har givetvis en erfarenhet som jag inte är i närheten av. 

Tobias Linderoth har även sett till att dra nytta av den prestigelöshet som ryms inom Unicoach-nätverket, och känner själv att han utvecklats mycket i sin ledarroll.
– När jag var grön som tränare så plockade jag mycket från tränare jag haft, men på senare år har jag försökt koppla träningen mer till vårt spel. Ibland tränar vi situationsanpassat och ibland positionsanpassat, och där tror jag att vi har hittat en bra mix, säger han.

I en intervju jag läste så sa du att du alltid uppskattat tränare med tydliga idéer. Hur ser dina egna idéer kring fotboll ut?
– Jag vill ha ett väldigt tydligt försvarsspel där alla vet vad de ska förhålla sig till. Det ska vara en aggressiv defensiv där killarna visar energi, är aktiva och påverkar motståndarna. Sedan vill jag ha mycket spel i djupled, på olika sätt. Man kan inte bara spela in bakom backlinjen utan måste ha variation. Jag brukar säga till killarna att om vi kan spela oss till en målchans med en passning så ska vi göra det, men vi ska också kunna spela 15 pass och ta oss till en målchans, säger Linderoth.

Uppenbarligen har det funkat väl i år. Elfsborg ligger tvåa i P19 Allsvenskan Södra och är redan klart för den fortsättningsserie som avgör vilka två lag som sedan möts i finalen om SM-guldet.

Vad har du själv för ambitioner som tränare?
– Jag är likadan som tränare som jag var som spelare: jag vill utvecklas så mycket jag kan och se hur långt jag kan ta det. Då ska jag väl upp på seniornivå så småningom, men det ska kännas rätt också. Jag har ett kontrakt som går ut det här året så vi får se vad som händer under hösten och vad Elfsborg säger. Men det är klart, någon gång vill jag känna på den högsta nivån i Sverige. Det är ju så man funkar, säger Tobias Linderoth.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån