Att nå fotbollseliten är ingen enkel uppgift, inte heller att bli kvar där. Det har Falkenbergs 20-årige försvarstalang Gabriel Johansson insett.
– Det gäller att ge allt och satsa stenhårt, man får ju inte så många chanser, säger han i en intervju med Unicoach.

Träning ger färdighet, brukar det heta. Och i Gabriel Johanssons fall har de allra flesta extratimmarna lagts på en liten äng strax intill föräldrahemmet i Falkenberg, ofta tillsammans med ett tjugotal kompisar i alla åldrar.

Han konstaterar att man hade “fruktansvärt roligt” ihop.
– Vi har alltid spelat fotboll tillsammans, varje dag. Det spelade inte någon roll om det var vinter, vår, höst eller sommar, utan vi samlades alltid utanför mitt hus. Det är något vi snackar om än idag, konstaterar Johansson.

Viss inspiration hämtas också från den egna familjen. Pappa Roger representerade en gång i tiden FFF i landets näst högsta serie, och idag är samtliga av hans fyra barn aktiva: Gabriel i Allsvenskan, Ludvig med Ullareds IK i division 2, Elias i Långås/Morup i Hallandssexan och lillasyster Nora i Falkenbergs F17-lag.

Målmedvetenheten har funnits där hela tiden.
– Som barn vill väl alla bli fotbollsspelare, så det är klart att man alltid velat spela så högt som möjligt. När jag blev äldre insåg jag också att det gäller att ge allt och satsa stenhårt, man får ju inte så många chanser. Det går inte satsa på det senare i livet, utan det gäller att investera tiden medan man är ung, säger Gabriel Johansson.

Han har gått hela vägen genom Falkenbergs akademi och var 17 år när han gjorde sin första träning med A-laget. 2018 kom också matchdebuten i ett träningsmöte med norska Raufoss, men det var först i vintras som Johansson fick sitt första seniorkontrakt.

200608 Gabriel Johansson under en fotbollsträning med Falkenberg den 8 juni 2020 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / Kod KA / Cop 147

Vad är det som gör att Falkenberg lyckas slussa upp så många egna spelare till A-laget?
– Först och främst tror jag att det är för att vi är en lite mindre, och mer familjär, klubb. I ungdomslagen är i stort sett alla kompisar med varandra, och vi hjälper varandra att bli bättre hela tiden. När så många är seriösa och bra kompisar som man har kul med så utvecklas man som fotbollsspelare.

Hittills har det blivit en start och fem inhopp för Gabriel Johansson i Allsvenskan.
– Jag är nöjd med det jag fått än så länge, jag hade inte väntat mig att spela så jättemycket i och med att det är första året och i Allsvenskan. När jag väl fått spela så har jag varit nöjd med prestationen, säger han.

Den enda starten, mot Elfsborg, var dock speciell av flera anledningar. Johanssons gäng släppte nämligen in fyra bollar på bara 19 minuters spel.

Om man ska hitta något positivt där: vad lärde du dig av den matchen?
– Hur skickliga lag och spelare kan vara i Allsvenskan. Vi blev ju straffade gång på gång när vi gjorde misstag. Det går verkligen fort att möta vissa lag, särskilt när de är i såpass bra form och har så bra spelare.

För Falkenberg har det också överlag varit en resultatmässigt tung säsong, med många insläppta mål i slutminuterna och en jumboplats i serien. Men hoppet lever i allra högsta grad, och Gabriel Johansson hoppas få vara ännu mer involverad under säsongens slutspurt.

Han säger sig också vara “hyfsat nära” en startplats.
– Jag fick spela 45 minuter mot Östersund nyligen och det gick rätt så bra. Jag har fått bra feedback efter det, men sedan är det ju upp till tränaren att ta ut de elva spelare som han tror har störst chans att bidra till att det blir tre poäng i den matchen, konstaterar försvararen.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån