19 år gammal – och bäst räddningsprocent i Superettan.
– Jag har släppt in några onödiga mål som gör att det brinner i en, men överlag har jag haft en bra säsong, säger Akropolis-målvakten Samuel Brolin till Unicoach.

För att nå framgång som fotbollsspelare krävs ibland en del lyckosamma omständigheter, vilket Brolin även konstaterar sig ha haft.

Som att hans granne och träningskompis under uppväxten var den fem år äldre Fabian Ahlstrand, idag ordinarie mittfältare i division 1-laget Sollentuna FK. Eller att han under sin första år i IFK Stocksund hade spelarpappan Magnus Hedman som målvaktstränare.

2015 kom Samuel Brolin till AIK:s akademi, och sedan dess har han tagit många stora kliv i rätt riktning.
– Man får en bra utbildning i AIK, men man får också träna med många bra spelare. Kolla bara på åldrarna där jag har varit och hur många som gjort x antal matcher i Allsvenskan: Tom Strannegård, Bilal Hussein, Eric Kahl, Alexander Isak och Nebiyou Perry. Man lär ju sig mycket av varandra, inte bara av tränarna, konstaterar Brolin.

Inspiration har han också fått utanför Sveriges gränser. Brolin, som hunnit göra 16 landskamper på U17- och U19-nivå, har nämligen provtränat med de engelska klubbarna Manchester City, Manchester United samt Sunderland.
– Det har varit extremt givande och motiverande att få uppleva deras förutsättningar, se hur engelsk fotboll är och träna med killar som idag är världsspelare: Phil Foden, Jadon Sancho, Angel Gomes… ja, alla möjliga. Jag hade ju målvaktsträning med Dean Henderson, och det känns ashäftigt nu i efterhand.

Samtidigt som 23-årige Henderson hunnit slå igenom i Premier League har Samuel Brolin också klättrat uppåt i det svenska seriesystemet. 2019 var han utlånad till Vasalund i division 1, och i år har han förstärkt Akropolis, tabellfemma som nykomling i Superettan.
– Det har varit en väldigt bra lösning för mig att bli utlånad till Stockholmslag och kunna bo hemma. Jag har samma målvaktstränare (Kenny Stamatopoulos) som i AIK och trivs verkligen med upplägget. Jag känner också att jag haft en väldigt nytta av de 15-16 matcher jag gjorde ifjol i division 1. Det är en annan kravställning i seniorfotboll jämfört med i U19, konstaterar Brolin.

Den har han uppenbarligen hanterat på ett bra sätt. Brolin toppar räddningsstatistiken i Superettan för målvakter som spelat fler än fyra matcher. På tjugo omgångar har han stoppat 69 skott och släppt in tjugo, vilket ger en procentsiffra på 77,53. 

Hur tycker du att din egen säsong har varit?
– Jag kunde absolut ha gjort det bättre. Jag har släppt in 20 mål och hade väl hoppats ligga på mindre än ett per match, så 17-18 någonstans, och någon mer hållen nolla än jag lyckats med. Jag har släppt in några onödiga mål som gör att det brinner i en, men överlag har jag haft en bra säsong.

Självrannsakan är också en viktig detalj i Samuel Brolins spel.
– Ja, herregud, det är a och o i utveckling. Det kvittar hur gammal du är: att reflektera över sina egna insatser i träning och match är extremt givande. Jag tror att det är bra att sitta själv och gå igenom vad som hänt och vad man behöver göra bättre.

Om det blir spel i Allsvenskan med AIK framöver återstår att se. Brolin känner i varje fall ingen stress över att komma dit snart.
– Folk har ofta för bråttom tror jag, man har många år på sig att slå igenom. Men målet är att stå i en världsklubb, gärna i England. Drömmen har alltid varit Arsenal, men jag hade inte klagat om jag fick stå för något av de andra lagen i Premier League heller, säger 19-åringen och skrattar.

Text: Martin Ahlin