Den ena motgången har följts av den andra under säsongens första halva, men nu är Halmstads BK:s 18-årige mittfältstalang Erik Ahlstrand äntligen skadefri.
– Jag är tacksam för att jag får spela fotboll utan att ha några problem, och bara göra det jag älskar mest, säger han.

När Unicoach.se i somras listade några av Superettans mest spännande spelare inför säsongsstarten så var Erik Ahlstrand ett av de givna inslagen. Han hade trots allt redan året före gjort 22 starter och två inhopp för HBK i seriespelet.

Men bakom kulisserna dolde sig då också en inflammation i ena ljumsken, med såpass påtaglig smärta som följd att den senaste försäsongen fick inledas på sidan. Men innermittfältaren tog sig tillbaka, fick upp hoppet – och skadade sig sedan igen i cupmötet med Falkenberg den 1 mars. 
– En spelare i deras lag manglade min fot totalt, så jag skadade ledbanden på tre ställen. Då var jag borta i ytterligare någon månad, och när jag väl var tillbaka så stukade jag andra foten rejält, och efter det fick jag en infektion i tån, berättar Erik Ahlstrand.

Motigt värre, med andra ord, för talangen, som kom till Halmstads BK redan som tioåring från IF Leikin. Han har tagit hela vägen genom klubbens akademi och är en av många HBK-spelare med framtiden för sig.
– Jag vet faktiskt inte riktigt varför Halmstad har varit så bra på att få fram många egna, men det handlar väl om att spelarna själva gör det bra och är målmedvetna, tillsammans med tränarna och hela verksamheten. Allt hänger ihop.

Skulle du säga att dagens A-trupp är relativt ung?
– Jag tycker att vi har en väldigt bra blandning av äldre och yngre spelare, och några som är mittemellan, svarar Ahlstrand.

För hans del har det i år blivit två starter och tio inhopp, men nu när kroppen varit hel så hoppas han att de siffrorna – särskilt den förstnämnda – ska skjuta i höjden.
– Jag tycker att jag har gjort det bra när jag väl fått komma in, och hela tiden försökt ge mitt bästa till laget. Nej, jag är nöjd. Sedan hoppas jag ju få starta fler matcher, men det är bara att jobba på, ha tålamod och fortsätta som jag gör.

Vissa spelare gillar att hoppa in som en sorts joker, medan andra tycker att det är svårt att agera inhoppare. Hur tänker du där?
– Det känns som att jag föredrar att vara startspelare, om man säger så, men sedan varierar det väldigt mycket från match till match. I vissa matcher är det ängsligare att komma in, svårare att komma in i spelet.

Ahlstrand, som har sex pojklandskamper på meritlistan, gillar dock det läge som Halmstad har skaffat sig i Superettans tabell. Just nu är man tvåa, och bortser vi från måndagskvällens 1-4-förlust mot Degerfors så har defensiven hållit högsta standard.

En spännande höst väntar därmed, både för klubben och för Erik Ahlstrand. Han är samtidigt i första hand bara glad över att kunna vara på planen överhuvudtaget.
– Känslan är framförallt att jag är tacksam för att jag får spela fotboll utan att det är några problem, och bara göra det jag älskar mest, konstaterar han.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån