Höstens fortbildningar inom Unicoach genomförs som planerat men istället för fysiska möten så genomförs samtliga digitalt.
– I år får klubbarna en videolänk för varje fortbildning där deltagarna skall efter att ha sett på videon svara på ett antal arbetsuppgifter. Vi ger därefter feedback på svaren och godkänner efterhand fortbildningen, säger Thomas Hasselgren, Akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Det är ett stort antal tränare och ledare i klubbarna i Unicoachnätverket som fortbildas i höst. Det handlar om klubbarnas utvecklingschefer, fystränare och ett stort antal ungdomsledare för åldrarna 10-19 år. 

Fortbildningen går till så att varje deltagare svarar på arbetsuppgifterna i fortbildningen, för att sedan få feedback på dessa och därefter en möjlighet att komplettera sina svar. När svaren är godkända så är deltagaren godkänd på fortbildningen.

– Det har varit uppskattat. Jag kan sakna de fysiska mötena, men här tycker jag att man har gjort det bästa av situationen, säger Jens Nilsson, Utvecklingschef i Kalmar FF och en av deltagarna på fortbildningen.

– Det har varit olika inriktningar på föreläsningarna, som riktat sig till olika personer, och jag har idel beröm att ge. Jag tycker att innehållet har varit bra och det har varit strukturerat med frågorna som legat på slutet och som man fått svara på för att visa att man hängt med. 

Innehållet i fortbildningen varierar beroende på vilken funktion i klubbarna den gäller men mycket handlar om klubbarnas identitet och filosofi och hur man knyter samman den med en plan för spelarutbildning.

– Jag har försökt skapa en mix av presentationer från våra akademier med en national ”best practice” i tillägg till exempel från andra miljöer, säger Thomas Hasselgren.

– Vi satsar i år på att nå akademins alla huvudtränare. Före sommaren presenterade AIK och IFK Norrköping hur man arbetar i åldersgrupperna 10-12 år. Jag kompletterade med lite ledarskap och hur det ser ut utanför Sverige.

Fortbildningen för klubbarnas utvecklingschefer har fokus på att utveckla deras roll i klubben.

– Jag har efter besök sett behov att förtydliga rollen som utvecklingschef och deras arbetsuppgift. Tanken är att klubbarna skall förbättra sina dokument och också få ut innehållet i dokumenten på fotbollsplanen. I tillägg får utvecklingschefen tips om hur man kan följa upp tränarna och utveckla dem internt. Jag tror detta vill bli en konkurrensfördel om akademierna kan sätta tränarna i ständig utveckling.

Jens Nilsson tycker att Thomas Hasselgren har kommit in med bra och viktiga erfarenheter från Vålerenga och att han kan sätta fingret på det klubbarna jobbar med varje dag.

– Min roll som utvecklingschef är ganska ny i Sverige, men Thomas har kommit med konkreta tips och förslag på hur man kan använda den rollen på bästa sätt. Man har sitt kontaktnät, men då får man inte med sig såna här grejer och kan gå på djupet. Det har varit väldigt inspirerande att få de här tipsen med sig under föreläsningarna. Hatten av för det här projektet, avslutar Jens.

De fortbildningar som är genomfört är:
Tränare 10-12 år
Tränare 19 år
Fotbollsfys
Utvecklingschef
Fotbollsanalys (SvFF arrangör)

Fortbildningar senare i höst:
Tränare 13-15 år
Tränare P16
Tränare P17