Bara 18 år ung, men Erion Sadiku har redan hunnit göra några misstag under sin fotbollskarriär. Och framförallt har han lärt sig av dem.
– Min talang hjälpte mig tills jag var 15. Sedan började det hårda jobbet, berättar den talangfulle mittfältaren från Varbergs BoIS i en intervju med Unicoach.

Det finns många spännande framtidsnamn i årets upplaga av Allsvenskan, och ett – eller flera – hittar vi definitivt på Påskbergsvallen i Varberg. Han heter Erion Sadiku, är 18 år och har tillhört klubben i ganska exakt ett decennium.

Sadiku kommer från en fotbollsintresserad familj – båda föräldrarna har utövat sporten – och för egen del började karriären i Trönninge BK. Väl i Varbergs BoIS tog det sedan fart på allvar, och redan som 15-åring kom den centrale mittfältaren upp till A-laget, då i Superettan.
– När jag var yngre så var jag ju lite bättre än de andra, och jag fick väldigt ofta chansen att spela med äldre lag. Det har hjälpt mig att förbereda mig och kunna hantera den typen av fotboll. Det är man bra på i Varbergs akademi tycker jag. Är man tillräckligt bra så får man flytta uppåt, säger Erion Sadiku.

Sin debut på elitnivå gjorde han redan sommaren 2018 i Superettan, och under det året blev det sju matcher totalt. Säsongen efter – när klubben kvalificerade sig för spel i Allsvenskan – så bokföres han för tio matcher, varav två från start.
– Det var ett tufft år. Jag skulle säga att jag blev lite bekväm: när jag kom tillbaka till försäsongen så var jag lite oförberedd. Jag kände väl själv i huvudet att jag skulle få spela, men istället gick andra spelare före och det var helt rätt, för jag var inte tillräckligt bra och tränad. Det blev mycket bänk det året.

Du nådde trots allt A-laget väldigt tidigt. Tränade du mycket extra eller vad gjorde att det gick så snabbt?
– Jag kan inte säga att jag var den som tränade själv varje dag, utan det var mycket talang som hjälpte mig tills jag var 15. Sedan började det hårda jobbet, skulle jag säga. Det var då man fattade vad som krävdes. Första året var jävligt tufft på alla möjliga sätt. Det här var ju folks jobb och jag var bara 15 bast och kanske inte alltid tog det så seriöst. Men det har blivit bättre med tiden, annars hade jag inte varit kvar och fått spela, säger Sadiku.

Ja, för väl i Allsvenskan har det blivit gott om speltid för 18-åringen. Sex starter och sex inhopp är hans facit efter 17 omgångar.
– Det har gått bra. Det här med corona hjälpte i alla fall mig på ett sätt för det blev en längre försäsong, fler byten och tätare med matcher. Jag har redan nu fått spela fler minuter än jag gjorde under hela förra året, och när jag väl fått mina chanser så tycker jag att jag har tagit dem. Jag har haft ett bättre självförtroende i år, säger Erion Sadiku, som även gjort mål i 3-3-matcherna mot Elfsborg och Sirius.

Nykomlingen Varberg är tia i den allsvenska tabellen, och framgångarna hittills beror, enligt Sadiku, i mångt och mycket på att man försöker spela sitt eget spel.
– Det är klart att man ska ha respekt för de man möter, men man behöver inte gå in och bli “starstruck”. Vi är här för att stanna och motbevisa de som tippat att vi ska sluta sist.

Vilken är din målsättning under den del av säsongen som återstår?
– Att få så mycket speltid jag kan, det är det viktigaste. Och att göra det bra under de minuter jag får, så att jag förhoppningsvis får spela ännu mer därefter. Poäng och sånt är bara en bonus för mig. Förhoppningsvis klarar vi oss kvar också – det känns som att vi har en väldigt bra chans att göra det, konstaterar Erion Sadiku.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån