Hammarby och BK Häcken är de två lag som på lördagen gör upp om guldet i Ligacupens P19-klass.
– Jag är ganska säker på att Häcken är det bästa fotbollslaget vi kommer att möta i år, säger Hammarbytränaren Fredrik Samuelsson.

Ligacupen har gått in i några intensiva finaldagar, och del ett av tre är redan avklarad: AIK slog Malmö FF med 3-0 i onsdagens P17-avgörande.

I P19-klassen står Hammarby IP i Stockholm som skådeplats, med ett formstarkt hemmalag som en av de två guldkandidaterna. Men det är också speciella förutsättningar som gäller för “Bajen” i år.
– Vi har ett samarbete med Frej i division 1, vilket gjort att vi är rätt mycket yngre än vi brukar vara i U19-sammanhang. De som kommit längst spelar ju i division 1-laget eller med vårt A-lag, så det har blivit en möjlighet för yngre att spela i U19 tidigare än annars. Matcherna har också varit givande ur ett utbildningsperspektiv: det har varit jämnt i serien, och jag tycker att de senaste två insatserna mot Örebro (3-2) och Sundsvall (2-0) har varit årets bästa från vår sida, säger Hammarbytränaren Fredrik Samuelsson.

I Ligacupens semifinal imponerade laget också genom att gå från 1-1 i halvtid till en 7-2-seger mot Brommapojkarna. Enligt Samuelsson hade Hammarby ”bud på mål i nästan varje anfall” i den andra halvleken.

Häcken tog sig å sin sida till final genom att 1-0-besegra Malmö FF.
– Det har flutit på bra. Vi mötte Elfsborg i förra veckan och lyckades vinna med 2-1. De är ju regerande svenska mästare så det var en jättebra match. Semifinalen mot MFF var också en tuff batalj så vi har hunnit ha några högkvalitativa matcher under sommaren, konstaterar tränaren Jesper Ljung.

Vad tror du att det blir för typ av final?
– Det kommer att vara två väldigt framåtlutade lag som möts och går för det. Det blir ingen defensiv prägel på det sättet. Sedan har båda lagen ett ganska likvärdigt sätt  att spela fotboll på. Jag tror att det blir en fartfylld matchbild och hoppas givetvis att det blir mer spel på deras planhalva än på vår, men det finns inga garantier för det. Jag tror att det kommer bli jämnt, svarar Ljung.

Det märks även att Hammarbytränaren Fredrik Samuelsson har största möjliga respekt för finalmotståndaren från Göteborg:
– Jag är ganska säker på att Häcken är det bästa fotbollslaget vi kommer att möta i år. Sedan har vi alltid ambitionen att spela ett framåtlutat försvarsspel där vi vinner bollen så tidigt som möjligt av motståndaren. Det vill vi även göra mot Häcken, även om det kommer att bli tufft. På samma sätt vill vi dominera bollinnehavet och ha ett bra eget passningsspel, men där kommer Häcken också att försöka göra det svårt för oss, resonerar Samuelsson.

Avspark för lördagens final är satt till 16.30, och matchen kommer att gå att följa via Unicoachs sociala medier samt Hammarbys livesändning. Den senare hittar du här!

Regerande mästare i Ligacupens P19-klass är Kalmar FF.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån