Ifjol slogs Malmö FF och AIK om SM-guldet i P16-klassen. På onsdagskvällen möts de igen – då för att göra upp om mästartiteln i Ligacupen för P17-lag.
– Jag är övertygad om att det kommer bli en underhållande match, säger Max Westerberg, tränare i MFF.

Ligacupens gruppspel inleddes redan i november förra året, och precis när man skulle gå in ett avgörande slutspelsskede kom coronapandemin i vägen och all tävlingsfotboll sattes på paus.

Först i månadsskiftet juli-augusti kunde därför semifinalerna avverkas. Där tog Malmö FF en 5-1-seger mot BK Häcken, efter tre mål av Isak Bjerkebo och två av Ajdin Avdic, medan AIK spurtade ifrån Brommapojkarna i andra halvlek och vann med 4-0. Två av fullträffarna där stod Calvin Kabuye för.

MFF har fördel av hemmaplan och kommer till mötet med stark form och serieledning i P17 Allsvenskan Södra.
– Resultatmässigt har det gått väldigt bra, och insatserna tycker jag har blivit bättre och bättre. Prestationen mot Häcken i semifinalen var väldigt, väldigt bra på många sätt, även om jag ärligt kan säga att 5-1 kanske inte speglade matchen helt och hållet, säger Max Westerberg, som leder laget tillsammans med Joel Kjetselberg.

Klubbarna möttes som sagt i förra årets SM-final för 16-åringar, och då vann MFF med 5-2. De ställdes också emot varandra i två träningsmatcher i vintras.

Vad tror du att man kan förvänta sig av den här matchen, som åskådare?
– Två lag som gärna vill ha bollen, som är strukturerade och duktiga på att spela anfallsspel, men också väldigt välorganiserade och duktiga i sitt försvarsspel. Jag skulle tro att det blir en match av ganska taktisk karaktär: vi känner varandra väl och kommer att utmana varandra ordentligt, säger Max Westerberg och fortsätter:
– Från mitt sätt att se fotboll är jag väldigt övertygad om att det kommer bli en underhållande match med två lag som gillar utmaningar och som på sitt eget sätt vill vinna matchen, inte förlita sig på motståndarens misstag.

När Unicoach.se når Nils Heingård, som tillsammans med Jesper Björk tränar AIK:s U17-gäng, är man precis på väg att anlända till Malmö, dagen före match.

Hans mannar åkte på årets säsongens förlust i den senaste pojkallsvenska omgången, mot IFK Stocksund, men har annars gått fram som en ångvält under årets gång.
– Jag tycker att vi är väldigt bra. Rent resultatmässigt har det gått väldigt bra och spelet ser bara bättre och bättre ut. Vi spelar den fotboll vi vill spela och lyckas för det mesta kontrollera och vinna matcherna. Vi är väldigt nöjda med utvecklingen som vi fått på alla killar i den här kullen, säger Heingård.

Även han konstaterar att spelarna har bra koll på varandra:
– De har mötts flera gånger och många känner varandra från diverse landslagssamlingar och läger där de deltagit, så visst har de stött på varandra några gånger under sina än så länge korta karriärer.

Matchen kommer att spelas på hybridplanen vid Stadionområdet i Malmö, med 17.00 som avsparkstid. Mötet går bland annat att följa via Unicoachs sociala medier.
– Det ska bli kul och spännande. Det är två väldigt bra lag som möts, och förhoppningsvis blir det en väldigt tuff och jämn match för våra grabbar, precis som vi vill ha det, säger Nils Heingård.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån