Det krävdes något steg bakåt för att Kalmar FF:s anfallstalang Edvin Crona skulle ta två framåt. Nu behöver 20-åringen inte ens tveka när han säger:
– Jag har vad som krävs för att spela i Allsvenskan.

I november 2014 kom Crona till Kalmar från moderklubben Ljungbyholms GoIF, redan då fast besluten om att göra det jobb som krävdes för att bli professionell fotbollsspelare. Ändå förvånades han själv över hur snabbt det gick.

Redan som 16-åring avklarades nämligen debuten i A-laget.
– Jag gjorde mycket mål, blev bekräftad och flyttades upp, så det var väldigt roligt. 2016 fick jag ju sedan vara med i en träningsmatch, som även var genrep, och året efter debuterade jag i Allsvenskan. Men efter det blev det lite tuffare, konstaterar Edvin Crona i en intervju med Unicoach.

Skador och hård konkurrens gjorde att det i första hand istället blev spel med klubbens U19-lag, och häromåret valde forwarden att lånas ut till IFK Värnamo i division 1. Facit: sju matcher, tre mål – och ett markant förbättrat självförtroende.
– Det var ett väldigt bra steg. Jag fick känna på seniorspel och spela matcher, vilket gjorde att jag kom in i det mer. Det har nog bidragit till att det även släppt för mig under den här säsongen.

Fem starter och fem inhopp har det blivit för Crona i årets allsvenska, och den 27 juli gjorde han även sitt första mål i serien mot Mjällby.
– Det var väldigt skönt, första målet är ju alltid en milstolpe som man vill komma åt. Nu när det har kommit så är det klart att lite press släpper så att man kan spela på och få det att “flyta” lite mer. Förhoppningsvis blir det ännu fler mål framöver, säger han.

Hur har det funkat annars för dig?
– Bra, tycker jag. Jag är nöjd med mitt spel, och sedan har det även gått bättre för laget på sistone. Vi har inte vunnit på ett tag, men visat att vi är på rätt väg. Sedan måste vi börja vinna såklart, men det kommer att komma.

Känns det av i laget att läget är som det är i tabellen?
– Ja, det är klart att det gör – man känner ju mer press att börja vinna för att inte komma alltför långt efter. Sedan är det fortfarande väldigt bra stämning i laget och vi har ett bra självförtroende, för vi vet att vi egentligen är bättre än att vi ska behöva ligga sist i Allsvenskan, säger 20-åringen, som även representerat Sverige vid 18 tillfällen på pojklandslagsnivå.

Han är också bara en i mängden av egna akademiprodukter som tagit klivet upp i Kalmar FF:s A-lag på senare år.
– Vi vann ju Ligacupen förra året med U19 och har haft väldigt bra årskullar i ungdomsakademin. Vi har liksom kunnat pressa varandra, och beviset på att man gör ett bra jobb är väl att vi har väldigt många unga i seniortruppen nu.

Vad är det du tror att man gör rätt i Kalmars akademi för att få fram så många egna allsvenska spelare?
– Vi tränar ju väldigt mycket, och då även individanpassat. Man utvecklar spetsegenskaper som gör att man kommer vidare: man behöver ju ha något som är lite bättre för att sticka ut och inte vara en i mängden, säger Edvin Crona.

Vilken är din spetsegenskap?
– Jag skulle säga att jag är en bra avslutare. Jag kan vara både felvänd och rättvänd i anfallsspelet.

Låter som ett bra recept för fler mål i Sveriges högsta serie.

Text: Martin Ahlin
Foto: Bildbyrån