Den 19-årige yttern Renan Faustini har bott i Brasilien och USA samt provtränat med en italiensk elitklubb. Men idag bor han i Västerås, och är nu på jakt efter ett seniorkontrakt med VSK i Superettan.
– Det är där mitt fokus ligger, säger han till Unicoach.

Det är bråda tider för Renan Faustini. Idag, fredag, lämnar han gymnasievärlden bakom sig och tar studenten. Vid sidan av det försöker han se till så att det första riktiga jobbet blir som fotbollsspelare.

Vägen till Västerås SK har dock inte varit särskilt rak. Som liten bodde Faustini-familjen i Stockholm och han hann representera både AIK och Hammarby innan pappan fick jobb i Tampa, Florida, och flyttlasset gick dit. Nästa anhalt var föräldrarnas hemland, Brasilien, där Renan Faustini spelade fotboll i förre världsstjärnan Zicos akademi.

Som tolvåring återvände han dock till Sverige och hamnade i Västerås. Så småningom hittade han också till VSK:s akademi.
Herman (Ottosson, akademichefen) har gjort ett fantastiskt jobb sedan han kom och utvecklat väldigt många spelare. Det är många unga som får chansen både i A-laget och i U19, och det är kanske något som jag och en del andra har saknat i VSK under tidigare år, konstaterar Faustini.

Själv fick han göra sin A-lagsdebut under 2019, i en träningsmatch mot Linköping City, och gjorde mål direkt. Men när seriespelet drog igång så var det spel i juniorlaget som gällde, och under den här tiden hann 19-åringen även med att besöka italienska Padova under några veckor.
– Jag tränade med deras U19- och A-lag och det gick riktigt bra faktiskt. Det var väldigt kul att se en annan miljö, som dessutom var mycket tuffare än den i Sverige. Jag kunde inte språket och de talade inte så mycket engelska, men genom fotbollen kunde man ändå kommunicera på något sätt. Det var en väldigt rolig erfarenhet!

Renan Faustini visade även framfötterna i början av det här året när Västerås bland annat besegrade AIK i Ligacupen. Därefter har han återigen fått möjligheten att träna med A-laget, och oftast fått chansen att visa upp sig i en wingbackroll i klubbens 3-4-3-system.
– Det är en ny position för mig, men jag gillar den. Det finns mycket att lära sig och jag får också möjligheten att använda mina styrkor: min snabbhet, min blick för spelet, mina passningar och min teknik, säger han.

Vad vill du förbättra i år?
– Det är nog att alltid ha koll på var mina medspelare och motståndare är. Man måste tänka ett steg före man får bollen för det går så fort. Det är ganska stor skillnad på division 1 i U19 och Superettan, men än så länge har det gått riktigt bra under träningarna. Jag känner att jag tagit stora kliv framåt och kommit bra in laget. Det finns ju inget bättre än att komma till ett A-lag och direkt känna att man passar in!

Vad har du för mål med den här säsongen?
– Att få ett A-lagskontrakt, det är bara det jag siktar på just nu. Jag har tränat riktigt hårt de senaste månaderna för att komma upp i nivå: jag har kört själv, med en extratränare och så vidare. Det är där jag har mitt fokus, säger Faustini.

Text: Martin Ahlin
Bilder: Åke Hedvall