Han har fått mer rubriker för sitt extraknäck som hotelldirektör än för fotbollsspelandet hittills. Men snart ska det bli ändring på det för Mjällby AIF:s 19-årige mittfältstalang Hampus Holgersson.
– Det gäller bara att köra på. Det finns inga genvägar för att lyckas, konstaterar han i en intervju med Unicoach. 

Som 17-åring vann Hampus Holgersson skytteligan i femman för Asarum IF FK:s andralag, samtidigt som han även gjorde matcher för samma förening i division 2. Därefter tog han steget över till Mjällbys akademi, och resan vidare till A-laget har gått fort.

Ifjol blev det två inhopp i Superettan, som klubben också vann.
– Jag tycker att det kändes bra när jag väl fick spela. Jag gjorde det bra i U19 och stod för en hel del poäng, och när det gick så bra för A-laget så förstår man ju att tränaren inte ville rotera för mycket. Det var först när det var klart egentligen som jag fick känna på det, konstaterar Holgersson.

Han skrev ett nytt tvåårskontrakt med Mjällby tidigare i vinter, men perioden som följde därpå blev inte vad han tänkt sig på grund av en lunginflammation.
– Jag har tyvärr missat en himla massa, så det har varit lite kämpigt så sett. Det känns som att jag är återställd nu, men det har tagit en jäkla tid, berättar Hampus Holgersson som därför inte spelat några matcher än, även om han kunde följa med till lagets tio dagar långa träningsläger söder om Barcelona.

Istället för att själv slåss om en startplats har han därför fått hålla tummarna för sin ett år yngre lagkompis, Taylor Silverholt, som verkligen visat framfötterna på Listerlandet.
– Jag, Taylor och Adam (Petersson) spelade ihop i U19 och nu har ju Taylor fått känna på det lite. Han pushar oss och vi pushar honom till att spela. Får man chansen så gäller det att ta den och det har han verkligen gjort. Då ser man också att det inte skiljer miljontals steg från att göra det bra i U19 till att hoppa in och eventuellt göra det bra i A-laget.

Hur skulle du beskriva den här resan från division 1 till Allsvenskan som Mjällby har gjort på två år?
– Den har varit helt otrolig, osannolik egentligen, men jävligt kul. Vi får se till så att det håller i sig nu, det är hårt jobb som väntar, svarar Holgersson.

Han kommer från en riktig fotbollsfamilj – de tre syskonen är aktiva på olika nivåer, mamma Catharina har spelat och pappa Mikael representerade Mjällby i Allsvenskan på sin tid.

Det är också genom familjen som Hampus Holgersson fått extrajobba som direktör på två olika hotell i Karlshamn.
– Men det har inte varit så mycket med det just nu. Vi har ökat träningsdosen och kör mer dagtid under den här säsongen. Men när tiden finns så är jag absolut där och hjälper till, berättar han.

Fotbollen är helt enkelt huvudfokuset, och ambitionen i år är att få lira så mycket som möjligt. 19-åringen konstaterar att det egentligen inte är så komplicerat: 
– Det är 75 procent skallen som avgör om man ska spela.

Text: Martin Ahlin