När Dalkurd FF anställde ny Akademichef i början av 2020 så valde klubben ett i de här sammanhangen oprövat kort. Men det är alls ingen oerfaren duvunge som kommit till Dalkurd, meritlistan är bara annorlunda jämfört med många andra klubbars akademichefer.

– Jag kommer in med nya värden som normer, värderingar och värdegrund. Sådant som fotbollen behöver, säger Tatiana Håkansson, Akademichef i Dalkurd FF sedan februari i år.

Tatiana Håkansson har ett stort hållbarhetstänk med sig in i Dalkurd. Hon hade som krav att Dalkurd inom kort skulle starta ett flicklag för att ens acceptera tjänsten och redan innan hon gjort sin första dag så fanns det ett F07-lag i klubbens färger. Tatiana driver sedan tidigare ett eget företag där hon åkt runt i Sverige och genomfört föreläsningar om normer, jämställdhet, inkluderingsarbete samt diskriminering.

– Jag gillade Dalkurd för deras sociala projekt redan innan jag kom till klubben. Dalkurd är duktiga att få barn att spela fotboll istället för att göra dumheter på stan. Klubben är dessutom bra sportligt, menar Tatiana och fortsätter.

– Jag vill även jobba med CSR i klubben. Vi vill ha bra fotbollsspelare både på plan och utanför plan och det finns många mjuka värden där. Allt ska gå igenom som en röd tråd genom klubben. Allt från föräldrar, spelare till volontärer. Och jag vill ha alla de här projekten som Dalkurd är kända för.

Faktum är att Tatiana redan är igång med ett projekt som hjälper kvinnor i stadsdelen Gottsunda i Uppsala att få hjälp att komma in i samhället genom att prata med socialtjänst, blåljuspersonal och liknande genom så kallade dialogträffar.

191028 Dalkurds Joseph Ceesay under fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och Dalkurd den 28 oktober 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Spel i USA
Som 28-årig tjej så är Tatiana närmast unik i miljön av akademichefer inom elitklubbarna i Sverige. Hennes egen fotbollsbakgrund började i Mölnlycke IF i Göteborg. Efter högstadiet blev det elitfotbollsgymnasiet och så småningom också High Schoolfotboll i USA.

I USA vände karriären och Tatiana tappade intresset för fotbollen och försökte istället tänka på en annan karriär utanför fotbollen.

– Jag skulle stanna kvar men hade inget schysst kontrakt så jag upplevde att jag behövde en bra utbildning ifall det inte skulle gå så bra för mig, så jag flyttade hem och började läsa idrottsvetenskap på Umeå Universitet istället.

Efter några år i Västerbotten gick flyttlasset ner till Stockholm och ett liv som pendlare till Uppsala där Tatiana fått jobb som projektledare inom integration på Upplands Idrottsförbund. I Uppsala blev Tatiana en profil på gott och ont eftersom hon utmärkte sig genom att vara talesperson för arbetet med inkludering och jämställdhet.

– Jag lever med en hotbild, konstaterar Tatiana. Dels för mitt arbete och det ställningstagande jag tar och dels för mitt ursprung och det sätt jag valt att leva mitt liv. Det är inte kul när ens sambo, som inte har något med det här att göra, får ta emot hot som är riktade mot mig.

Dalkurd har slutit upp bra bakom Tatiana och hon är glad att klubben såg hennes kompetens.
– Klubben väldigt välkomnande. Det är många unga personer här och vi har fått en helt annan dynamik än vad det var tidigare tror jag. Jag är glad att de tog in mig. Jag den ende utan kopplingen till Dalkurds rötter. Det är väldigt kul att vara här.

Ensam kvinna
Fotbollen kan ibland vara en väldigt ”gubbig” miljö. Det märkte Tatiana inte minst när det var dags för hennes första Akademichefskonferens och hon var den enda kvinnan bland över 60 deltagare.

– Jag märkte rätt snabbt att jag var den enda kvinnan där, det var många gubbar, säger Tatiana och skrattar. 

– Det är inte främmande för mig att verka i den världen men jag tycker att man ska jobba jämställt hela vägen. Det måste finnas på agendan. Jag finner det intressant att det aldrig stuckit upp en kvinna förut på den här nivån. Det är tydligt att det är ovanligt ha en kvinna i sin närhet för gubbarna.

Tatiana säger att hon kommer hålla sig i bakgrunden i början och samla på sig erfarenheter, men att hon gärna också vill dela med sig av erfarenheter och kunskaper till gruppen. Det gäller också i Dalkurd.

En vanlig dag på jobbet börjar med att Tatiana är först på plats på kontoret i Uppsala. Där sätter hon sig vid sitt skrivbord för att strukturera upp dagen och sitt tänk runt klubbens akademi.

– Det är nuläget. Jag har den operativa delen, andra står nere vid planerna. Vi är en rätt liten akademi, vi ska växa och skapa bredd och det är mitt fokus.

IK Sirius har sitt säte i samma stad och på frågan om hur konkurrensen i Uppsala är svarar Tatiana att det inte är några problem.
– Sirius gör sin grej och vi gör vår grej. Vi har olika upptagningsområden. Jag tycker det är bra att ha två olika lag i en stad. Barn och ungdomar får en större valmöjlighet att välja klubb. 

Även om CSR och hållbarhet är det som Tatiana jobbat mest med så är hon glad att hon fick jobba med klubbens akademi.

– Dalkurd vet min kompetens. De har sett projekt som jag genomfört i Uppsala. Klubben är inte samma klubb som verkade i Borlänge. De tog in mig för att förnya föreningen, att öppna upp för att ha en jämställd förening och ett damlag i slutändan.

– De kunde ha tagit in mig på annan position. Nu ger de mig mandat att påverka akademin. Dalkurd ska både ha elit och bredd och det ska finnas bra normer och värderingar.

Om fem år tror Tatiana att allt förarbete är gjort och att Dalkurd har blivit en långsiktig och stabil förening.

– Dalkurd kommer ha en större förening, fler ledare i akademin – fler kvinnor i akademin. Jag håller på att rekrytera en redan nu. Jag vill tro att jag banar väg för en kommande generation.

Vad gör du själv om fem år?
– Jag är kvar i Dalkurd och jag kommer fortsätta föreläsa. Det vet jag. Men annars – fråga mig om ett år igen. Då vet jag mer.