Tolv utländska klubbar har bjudits in till årets upplaga av Gothia Puma Trophy, som avgörs i sommar. De ställs där mot lika många svenska klubbar.
– Det är väldigt inspirerande för oss att vara med, säger Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstads BK. 

 Gothia Puma Trophy är Gothia Cups inbjudningsklass för 17-åringar, där Svensk Elitfotboll står för urvalet av de svenska akademier som deltar och Gothia Cup bjuder in de utländska lagen.

De svenska lagen utses utifrån ett flertal kriterier, däribland fjolårets poängantal i Svensk Elitfotbolls certifieringsprocess, samt hur föreningens herrlag placerade sig i Allsvenskan eller Superettan under 2019.

I Halmstads BK:s fall står klubben inför sin femte medverkan totalt i Gothia Puma Trophy.
– Första årgången var nog våra 93:or, som då hade Jens Gustafsson som tränare, och i den truppen har sex eller sju spelare gjort allsvenska matcher. Samtidigt är väl Jens en helt okej manager i Norrköping nu, säger Robert Nordström och skrattar.  

Han menar att turneringen är en bra möjlighet för spelare samt ledare att utvecklas och få ytterligare stimulans.
– Det är väldigt inspirerande för oss att få möta de bästa i 17-årsklassen. Vi i HBK deltar väldigt sällan i Gothia Cup med våra yngre lag, så för många av killarna är det första gången som de är med.

Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll, kommenterar:
– Det absolut viktigaste med den här turneringen är ett erbjuda våra akademier riktigt bra matchning under en veckas tid. De utländska lagen håller väldigt hög nivå och det innebär att våra akademier får nödvändig internationell erfarenhet. De får lära sig att möta lag med olika sätt att spela fotboll och vad som krävs för att vinna svåra utslagsmatcher. Cupen ligger också lämpligt i en period på året där det annars är sommaruppehåll.

De tolv svenska lag som deltar i Gothia Puma Trophys B17-klass är:
AFC Eskilstuna, AIK FF, BK Häcken, Helsingborgs IF, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, IK Sirius FK, GIF Sundsvall, Halmstads BK, Örebro SK och Östersunds FK.

De utländska lagen i Gothia Puma Trophy kommer att presenteras längre fram i vår.

Fakta Gothia Puma Trophy: 
Gothia Puma Trophy är en talangturnering för 17-åringar som ingår i Gothia Cup. 24 inbjudna lag (12 från Sverige och 12 från utlandet) deltar i P17-turneringen. Lagen delas in i grupper där vinnarna samt de bästa tvåorna går vidare till A-slutspel.

Fakta Unicoach:
Unicoach är Svensk Elitfotbolls och Unibets långsiktiga och gemensamma satsning för att utveckla framtidens svenska elitfotboll tillsammans med 32 klubbars akademier. Genom resurser, utbildning och ledarskap skapar vi tillsammans förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling. Visionen är att tillsammans utveckla Nordens främsta akademiverksamheter för svensk elitfotbolls framtid.

Unibet går in med 15 miljoner i Unicoach. Resurserna kommer att fördelas på de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utifrån Svensk Elitfotbolls fastställda certifieringsprocess. Det övergripande målet med samarbetet är att skapa framtida elitspelare till våra elitklubbar.