Någon spikrak väg till IK Sirius A-lag har det inte varit för den 19-årige mittfältaren Isak Bråholm, men nu är han där. Och redo att ta nästa steg. 
– Jag känner mig inte klar på något sätt, säger han i en intervju med Unicoach.

Redan som tolvåring gjorde Bråholm entré i Sirius akademi, efter att dessförinnan ha tillhört två mindre klubbar i Uppsala. Därefter har milstolparna avverkats på löpande band:

2016: Den första av tre landskamper med Sveriges P17-landslag.
2017: Första träningarna med Sirius A-lag.
2019: Allsvenska debuten – mot Hammarby inför 22 000 åskådare på Tele2 Arena – och efter säsongens slut ett påskrivet A-lagskontrakt som löper över de kommande tre åren.

Isak Bråholm konstaterar att det sistnämnda gav “en grym känsla”.
– Det är ju det man jobbat för ända sedan man kom till Sirius. Förra året lirade jag en del i Allsvenskan, men utan seniorkontrakt och då var man ju inte A-lagsspelare egentligen. Nu får jag vara med fullt ut, och det är inget som jag tänker ta för givet, säger han.

Debutsäsongen innehöll en allsvensk start och sex inhopp. Mittfältaren berättar att han lärde sig mycket under året och att det blivit lättare med tiden att få chansen i klubbens representationslag.
– När jag började träna med A-laget, som 16-åring, hade Sirius precis gått upp till Allsvenskan och låg till och med tvåa, om jag inte minns fel. Då förstår jag att Kim (Bergstrand) och “Tolle” (Thomas Lagerlöf) inte ville satsa fullt ut på de unga, eftersom så mycket stod på spel. Men nu har vi blivit mer etablerade i serien och det finns mer utrymme att spela de yngre. Samtidigt får man inte hur många chanser som helst, utan det gäller att ta dem du ges.

Själv menar Isak Bråholm att han tagit stora kliv framåt i sin fotbollsmässiga och personliga utveckling på senare år.
– Det var en period i akademin när jag inte skötte mig och betedde mig som man ska. Det har jag tagit lärdom av och det har gjort mig till en bättre person och spelare. Min professionalitet till allt har förändrats egentligen, säger han och exemplifierar det med ett större ansvarstagande i det U19-lag som han tidigare tillhörde.

Hur bra är du på att ta plats i A-laget?
– Jag har kommit in bra i det, men sedan är det speciellt att komma upp som ung och förhoppningsvis kommer jag ta ännu mer plats framöver. Det är såklart viktigt att lyssna på de mer erfarna spelarna och så, men jag vet att jag kan mycket fotboll också.

Enligt Isak Bråholm får man i Sirius akademi alla verktyg som behövs för att kunna gå långt.
– Akademin har blivit bättre och bättre med åren, och det kan man ju se bara genom att kolla på resultaten i U17 och U19. De spelar på den högsta nivån och tar sig till slutspelen, vilket man inte gjorde tidigare. Det har hänt mycket och jag tror att det kommer hända ännu mer nu när man ser att många tar sig upp till A-laget, som jag, Joakim Persson och Hannes Sveijer. Jag hoppas att de yngre inspireras av det, för det borde de göra. Det är ingen omöjlighet att ta sig hit, utan det är hårt jobb som krävs.

Och hårt jobb blev det även i Alicante, varifrån Sirius nyligen kom hem efter ett givande träningsläger.
– Ja, det tror jag att alla tyckte. Det var grym mat och riktigt bra förutsättningar för att spela fotboll och träna. Sedan tycker jag att vi fått till vårt spel på ett bra sätt, även om det såklart finns mycket att jobba på. Vi är på god väg, säger Bråholm som gillar blandningen av olika spelartyper, åldrar och personligheter i laget.

För hans del blev det ett tio minuter långt inhopp i lägrets enda match, 0-2-förlusten mot CSKA Moskva.
– Det var en omställning från de matcher jag spelat tidigare under försäsongen. CSKA är ju ett riktigt bra lag och jag är väldigt tacksam för att jag fick hoppa in. I såna här matcher lär man sig även mycket av att sitta vid sidan under en halvlek och titta på.

Har du någon målsättning, eller några delmål, under 2020?
– Man kan säga att jag gjort mitt första seniorår, i och med att jag spelat en del i Allsvenskan, men jag vill såklart mer, och hjälpa laget att ta fler poäng. Då är det ju bra om man startar, och därför är det såklart mitt mål att ta en startplats.

Isak Bråholm fortsätter:
– Jag bestämde mig rätt tidigt för att jag ville bli fotbollsspelare, och det är jag ju nu. Men jag känner mig inte klar på något sätt.

Text: Martin Ahlin