Norrby IF är den lilla föreningen som, mot alla odds, nått eliten. Där försöker man att klamra sig fast med ett hårt och gediget akademiarbete, som börjat att bära ordentligt med frukt.

I Borås nordvästra delar ligger Ramnavallen, en anrik fotbollsanläggning som var IF Elfsborgs hemmaplan fram till 1940-talet. Idag är den insprängd i ett område fyllt av villor i mångmiljonklassen, men också belägen i ett område som polisen identifierat som särskilt utsatt.

Bilden av Norrby är rätt och slätt mångfacetterad, och i konstant förändring. Det konstaterar även Norrby IF:s akademichef Tommy Pedersen när hans taxi sakta rullar in på den isiga parkeringen i anslutning till föreningens klubbhus. Men han sitter inte i bilen som passagerare, utan i egenskap av verksamhetens ägare sedan 2000-talets början. De senaste åren har han arbetat femtio procent för Norrby – men i verkligheten betydligt mer, som han påtalar själv – och lagt resterande tid på sitt företag.

Pedersen är dessutom U19-tränare och en av flera nyckelpersoner bakom den förändring som Norrby genomgått sedan hösten 2013, allmänt ansett som “år noll” i föreningens moderna historia. 

Det var då Simon Rudbäck och Rickard Ärlig gjorde entré, och bland annat såg till så att klubben uppfyllde de krav som ställdes för att bli en akademi. Själv klev Tommy Pedersen in i handlingarna 2015, och i bagaget hade han nästan 40 års erfarenhet som ledare på alla möjliga nivåer.
– Föreningen hade haft ett par turbulenta år bakom sig både på senior- och ungdomssidan. I början av 2000-talet fanns det lag som inte ville möta Norrby för att det förekom bråk och annat i samband med matcher, och man hade inget gott rykte överlag, minns Pedersen.

Nu är situationen annorlunda. A-laget slutade nia i Superettan under 2019, juniorlaget tog steget upp till Allsvenskan och organisationen har dessutom stärkts upp med nye sportchefen Lasse Nilsson (bilden ovan), som samma vecka som vårt besök fått välkomna den nye argentinaren Ezequiel Montagna till Borås, påpassad av rikstäckande fotbollsmedier.

Nilsson, vars långa fotbollskarriär tog slut 2018, är idag bryggan mellan ungdomarna och seniorerna i Norrby IF. För honom är det viktigt att hitta en balans mellan att värva in spetsspelare och flytta upp de egna.
– Det har varit min vision och plan hela tiden att vi inte ska ha en så bred A-trupp, utan att det ska finnas en möjlighet att komma upp. Blir du aldrig testad, framförallt i början på träning, så kommer du inte att utvecklas i den takt som jag vill att du ska göra som ung spelare, säger Lasse Nilsson, och påpekar vidare att klubbens framtida ambition är att “50 procent av A-laget ska vara lokala killar, och hälften av de 50 procenten ska ha gått genom vår egen akademi”.

Vägen dit går via välutbildade ledare och det medvetna valet att inte toppa lag under U19-nivå. Man försöker också dra nytta av det faktum att man är en liten organisation, ledd av klubbchefen David Kryssman.
– Tidigare fanns en rädsla för att ta de här diskussionerna om unga spelare, men sedan kom David till här för två år sedan drygt, och efter det har han också förändrat sin egen syn i de här frågorna. Hela styrelsen har börjat tänka i andra banor och det klimat vi har nu i Norrby är det inte många andra elitföreningar som har, i och med att vi är en så liten organisation. Alla får göra sin röster hörda och alla lyssnar, säger Tommy Pedersen, men tillägger att det inte per automatik innebär att samtliga medarbetare delar samma åsikter i alla frågor.

Både han och Lasse Nilsson har, förstås, ett förflutet i Elfsborg, som fortfarande är stadens stora lag. Samtidigt har man funnit sätt att dra nytta av varandra, och Norrby hoppas att man ska komma ännu närmare rivalen sedan antagningen till Nationell Idrottsutbildning (NIU) fått åtta platser som är vigda åt spelare i andra klubbar än Elfsborg, vilket inte varit fallet tidigare.

Så, hur är relationen mellan föreningarna idag? Tommy Pedersen svarar:
– Om man tittar på ungdomssidan så vill alla föräldrar att deras barn ska spela i Elfsborg. De suger åt sig många ungdomar, 50 till 80 i varje åldersgrupp, och bantar ner det till en 16-mannatrupp. Så de är en kraft, men samtidigt har jag ett jättebra samarbete med Tony (Lundqvist, sportchef ungdom). De spelare som kommer därifrån som 14-åringar är duktiga fotbollsspelare, förmodligen bättre än om de varit kvar i någon av kvartersklubbarna och lirat.

Några av dem, som Abbas Mohamad och Abdelrahman Saidi, har till och med nått elitskiktet via bytet till Norrby. Och klubben hoppas “bygga ett ännu närmare samarbete”, för att citera Lasse Nilsson.
– Jag tror ju att Elfsborg skulle dra nytta av det mer än Norrby, om man ser till de spelare som inte får speltid på allsvensk nivå och istället skulle kunna fortsätta att träna med en allsvensk klubb och spela i Superettan. Det måste vara drömmen ur ett spelarperspektiv, men där är vi inte än, säger han.

Norrbys drömmar innefattar annars en ny plan – eller anläggning – där föreningens samtliga lag, som idag sträcker sig från P15 och uppåt, kan samsas. På Ramnavallen tillåts inte elitspel, och det finns inga möjligheter i det tätbebyggda kvarteret att expandera.

De aningen mer realistiska ambitionerna i närtid är däremot att få fler arvoderade tränare – och där är det årliga bidraget från Unicoach redan betydelsefullt – samt bli ännu bättre på att ta tillvara på klubbens talangpool. Norrby vill få fram tekniska och bollskickliga spelare, bland annat genom att belysa det faktum att de själva bär ett stort ansvar för sin egen utveckling. 

Ett led i det är investeringen i träningsappen Sideline, där spelarna själva kan gradera sitt mående och sina prestationer, vecka efter vecka. Det är ännu ett sätt att försöka maximera verksamhetens kapacitet och potential.
– Vi måste hitta vår väg. De spelare vi har, det är de vi har att arbeta med. Vi har inte, som elitlagen, möjlighet att värva från hela landet, utan vi måste titta på hur vi kan stimulera den grupp vi har, säger Tommy Pedersen, som ändå gillar det utgångsläge Norrby IF skaffat sig:
– Som jag ser det mår föreningen fantastiskt bra idag!

Text & foto: Martin Ahlin